Конзум у минусу 11,61 милион КМ

Маријана Миљић
Конзум у минусу 11,61 милион КМ

Бањалука, Загреб - Тржни центар "Конзум" и велетрговац "Велпро", филијале "Агрокора" у БиХ, имали су губитак у првих пет мјесеци ове године од 14,51 милион марака, показао је извјештај ванредне управе хрватског концерна "Агрокор" на чијем је челу Анте Рамљак.

Највећи дио тог губитка односи се на "Конзум", који је био у минусу 11,61 милион, док на "Велпро" отпада 2,90 милиона КМ. Петомјесечни приходи "Конзума" износили су 248,95 милиона, а "Велпра" 27,71 милион КМ.

Извјештајем су обухваћене само кључне компаније посрнулог хрватског концерна, док је пословање преосталих остало непознато због ревизије финансијских извјештаја за 2016. усљед чега подаци нису могли бити упоређени са претходном годином.

У дијелу извјештаја који се односи на БиХ ванредна управа није посветила много простора тржним центрима, осим што је навела да су одржали више састанака с представницима власти и да је фокус у претходних пет мјесеци био искључиво на БиХ.

- Активности на тржишту БиХ биће фокусиране на унапређење сарадње с добављачима под обострано дугорочно одрживим условима и трансформацију "Агрокорове" малопродајне мреже - наведено је у извјештају.

Иако "Агрокорове" филијале послују у минусу, радници у РС редовно добијају плате и накнаде које им припадају по закону.

- Плату, топли оброк и остале накнаде менаџмент редовно исплаћује. Страховали смо шта ће бити, али вјерујемо да је главна криза превазиђена. Немамо за сада нити једну примједбу на послодавца и надамо се да ће тако остати - рекао је предсједник Синдиката "Конзума" у РС Ђуро Амиџић.

"Конзум" у БиХ има великих проблема са добављачима којима дугује 112 милиона КМ, а неки од њих наставак сарадње условљавају што бржом наплатом испоручене робе. И сам Рамљак је приликом посљедње посјете Сарајеву позвао добављаче из БиХ на стрпљење и наставак сарадње.

Кредит

"Агрокору" је у спасилачкој акцији одобрен кредит у износу од 938,79 милиона марака у којем је учествовало више банака.

Од тога износа 300 милиона марака биће потрошено за исплату дуга према добављачима. Измирење обавеза према малим почеће идућих дана, а великим добављачима средином августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана