Камиони на граници с Хрватском и даље чекају сатима: Превозницима преостаје само стрпљење

Јана Кезић
Камиони на граници с Хрватском и даље чекају сатима: Превозницима преостаје само стрпљење

БАЊАЛУКА - Превозници из БиХ, али и произвођачи поготово лако кварљиве робе и даље су на мукама због краћег радног времена хрватских цариника па тако камиони сатима чекају на граници, а некада и цијели дан.

На то се жале представници превозника и привреде истичући да је уласком у шенген зону радно вријеме хрватских царинских служби скраћено с 15 на 14 часова.

Предсједник Удружења за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић потврдио је за “Глас Српске” да су гужве на граничним прелазима и даље велике, а најтеже је на фреквентним прелазима попут Градишке.

- Скраћено радно вријеме фитосанитарних инспектора у Хрватској задало нам је велике проблеме, а превозници да би прешли гранични прелаз чекају десет до 12 сати, некада чак и цијели дан - рекао је Грбић. 

Објаснио је да су им у овом случају везане руке, а једино што им остаје јесте то да се наоружају стрпљењем и да чекају.

- То више није у ингеренцији Хрватске, него Европске уније која је увела такво радно вријеме на свим прелазима која разграничавају ЕУ од осталих земаља - рекао је Грбић.

Дуготрајно чекање, како каже, највећу главобољу задаје због робе која је кварљива па тако они који сатима чекају поручују да је сваки коментар сувишан.

Генерални секретар у Привредној комори РС Драгана Кокот каже да је проблем вишесатног чекања камиона на границама присутан дуже времена.

- Дуго чекање на граничним прелазима, различито радно вријеме, али и контроле јесу дугогодишњи проблеми који никако да се ријеше, а скраћење радног времена самим тим значи опет додатно чекање и веће ризике за поједине врсте робе које се извозе, а осјетљиве су природе - рекла је Кокот.

Осим тога због тога су наметнути, како каже, и већи трошкови због чекања и немогућности да се на вријеме спроведу процедуре, како царинске тако и све остале које су неопходне приликом извоза или увоза робе.

Приједлози

Између БиХ и Хрватске има 17 граничних прелаза, од којих посебне статусе имају Градишка и Бијача, јер се преко њих превозе све врсте робе и на њима су присутни сви неопходни инспекцијски органи.

У Спољнотрговинској комори БиХ раније су истицали да би једно од рјешења било да се успостави барем још један прелаз на којем ће фитосанитарни инспектори радити 24 сата управо због транспорта лако кварљиве робе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана