Хиљаде мртвих фирми одлази у ликвидацију

Марина Чигоја
Хиљаде мртвих фирми одлази у ликвидацију

Бањалука - Огроман број предузећа у Српској нема имовине, нити обавља било какву дјелатност, али се још воде у судским регистрима, због чега су поједини судови почели да по службеној дужности покрећу поступке њихове ликвидације.

Таква ситуација је, према мишљењу стручњака, посљедица неблаговременог покретања стечајних поступака, односно отварања стечаја тек када су мале шансе да предузеће настави рад. Због тога се број фирми у Српској, које не раде и годинама су им блокирани рачуни, али и даље постоје на папиру, мјери хиљадама. Судови су до уназад годину, такође, били прилично неажурни када је у питању овај проблем, али је лед пробио и направио искорак Окружни привредни суд у Добоју, који је по службеној дужности у прошлој и овој години покренуо више од 500 поступака ликвидације предузећа.

- У току прошле године покренута су 254 поступка ликвидације и завршена 249 предмета. Ове године покренули смо 276 поступака и од тог броја завршили 167 - казали су у овом суду.

У Окружном привредном суду у Бијељини најављују покретање ликвидационих поступака за 3.000 предузећа, која нису извршила усклађивање облика организовања и општа акта са законом. Окружни привредни суд Источно Сарајево поднио је 50 приједлога за покретање поступака ликвидације. У овом суду су, међутим, рекли да до сада није отворен ниједан ликвидациони поступак, јер су судије тек запримиле и узеле у рад те предмете. Окружни привредни суд у Требињу није покренуо ниједан поступак ликвидације, док из Окружног привредног суда у Бањалуци нисмо добили одговоре.

Директор Друштва за управљање Пензијским резервним фондом РС (ПРЕФ), који има власничке удјеле у стотинама предузећа од којих су многа зрела за ликвидацију, Дарко Лакић каже да су са представницима привредних судова дошли до приједлога да буде искоришћена законска могућност и да судови по службеној дужности покрену поступак ликвидације, а затим и брисање из судских регистара фирми која немају обавезе и имовину. Нагласио је да су у портфељу ПРЕФ-а идентификовали 44 фирме, које годинама не раде, не плаћају порезе и доприносе и које нису ускладиле пословање са законом.

- Имамо позитивна искуства са судом у Добоју, који је већ покренуо 11 поступака ликвидације за акционарска друштва из портфеља ПРЕФ-а и поступак за стотине осталих фирми. Треба да се тежи томе да субјекти који не послују, који су изгубили тржишну позицију и имају нерјешиве проблеме, од којих друштво нема интерес, заврше своје пословање и буду избрисани, а њихова имовина пређе у власништво оних који знају и могу боље да управљају. Једноставно, неопходно је очистити привреду од предузећа која постоје само на папиру - нагласио је Лакић.

Стечајни управник Алекса Њежић каже да је велики број предузећа која не раде, али су и даље регистрована посљедица непоштовање Закона о стечају, односно неправовременог покретања стечаја.

- То је основни проблем са којим се годинама сусрећемо. Повјерилац може и треба покренути стечај, а највећи повјерилац у комплетној привреди је Пореска управа РС. Такође, законом је предвиђено и да је законски заступник предузећа, које је платежно неспособно, дужан поднијети захтјев за стечај, а ако то не учини, прописана је новчана казна. Међутим, колико знам, ниједан директор није кажњен, јер није поднио приједлог за покретање стечаја. Дакле, кључ је поштовање закона. Да се тај дио закона о стечају поштовао, мање би било предузећа зрелих за ликвидацију, али није то само проблем код нас - казао је Њежић.

Према Закону о стечајном поступку, приједлог за отварање стечаја може покренути стечајни дужник и сваки повјерилац. У току је доношење новог закона о стечају, а једна од главних новина, које би требало да донесе, је ефикасније реаговање у погледу отварања стечајног поступка.

Закон

Законом о регистрацији предузећа РС прописано је да регистарски суд покреће поступак ликвидације по службеној дужности за фирме које нису ускладиле облик организовања и општа акта са Законом о привредним друштвима и другим прописима у роковима одређеним законом.

Учинак окружних привредних судова

 

Добој

По службеној дужности у прошлој и овој години покренуо 530 поступака ликвидације предузећа и окончао 416 случајева.

 

Источно Сарајево

Поднио 50 приједлога за покретање поступака ликвидације, али још није отворен ниједан поступак.

 

Бијељина

Најавили покретање ликвидационих поступака за 3.000 предузећа.

 

Требиње

Још није покренуо ниједан поступак ликвидације предузећа.

 

Бањалука

Нису стигли одговори у вези са процесом ликвидације предузећа

 

 

Ко и како може покренути стечајни поступак

 

- За подношење приједлога за отварање стечајног поступка овлашћени су стечајни дужник и сваки повјерилац, који има правни интерес за спровођење стечајног поступка. Повјерилац је дужан да у приједлогу прилагањем одговарајуће документације учини вјероватним своје потраживање и платежну неспособност стечајног дужника.

 

- Уколико је стечајни дужник правно лице, орган овлашћен за заступање је у случају наступања платежне неспособности дужан без одгађања поднијети приједлог за отварање стечајног поступка. Приједлог мора поднијети у року од 30 дана од дана наступања платежне неспособности.

 

- Прије истека рока 15 дана од дана подношења прихватљивог приједлога стечајни судија доноси одлуку о износу предујма који је потребан за финансирање претходног поступка.

 

- Приједлог може бити повучен до отварања стечајног поступка или правоснажног одбацивања или одбијања приједлога. Уколико стечајни дужник након подношења приједлога испуни потраживање подносиоца приједлога, које је било разлог за подношење приједлога за отварање стечајног поступка, на приједлог подносиоца приједлога или стечајног дужника стечајни судија може обуставити стечајни поступак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана