Гориво скупље за осам фенинга

Маријана Миљић
Гориво скупље за осам фенинга

Бањалука - На бензинским пумпама у РС гориво ће у наредних неколико дана поскупјети до осам фенинга по литру због раста његове набавне цијене.

Замјеник предсједавајућег Групације за промет нафте и нафтним дериватима у Привредној комори РС Саша Ћајић рекао је да је гориво у региону већ поскупјело због раста цијене сирове нафте на свјетском тржишту и јачања долара.

- Пумпе у Српској имају залихе које су набавиле по старој цијени, али се већ сутра може очекивати да неке од њих коригују цјеновнике - казао је Ћајић.

Предсједник Удружења дистрибутера нафте и нафтних деривата Семберије и Мајевице Миро Шкиљевић рекао је да је дизел у рафинеријама поскупио за осам, а бензин за 8,5 фенинга по литру.

- Цијена горива на бензинским пумпама мора бити усклађена са тим поскупљењем. Поједине бензинске станице вјероватно ће већ данас кориговати цјеновнике, док ће остале то урадити идућих дана - рекао је Шкиљевић и додао да се очекује наставак раста набавних цијена, што ће донијети и поскупљења на бензинским станицама.

У бањалучком "Крајинапетролу" су истакли да је немогуће избјећи поскупљене горива и најавили да ће подићи цијене у идућа два до три дана.

- Још не знамо колико ће износити поскупљење - истакли су у "Крајинапетролу" и додали да тренутно дизел на њиховим пумпама кошта 1,86, а "бензин 95" 1,76 марака.

У компанији "Нешковић" су истакли да је цијена и дизела и бензина 1,69 марака и да ће чим потроше залихе, неминовно доћи до поскупљења.

Цијена горива у Српској падала је константно од почетка новембра прошле године спустивши се на најнижи ниво у посљедњих шест година. На то је утицао пад цијене сирове нафте на свјетским тржиштима чија се вриједност спустила испод 50 долара за барел.

Свјетско тржиште

Цијена нафте јуче је благо пала па је барел америчке "лаке" нафте за испоруку у марту појефтинио на меркантилној берзи у Њујорку 74 цента на 52,12, док је барел сјеверноморске нафте типа "брент" на тржишту у Лондону појефтинио 77 центи на 57,57 долара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана