Горан Рачић, предсједник Организационог одбора “Јахорина економског форума 2022”: Неизвјесност највећи терет привреде

Милијана Латиновић
Горан Рачић, предсједник Организационог одбора “Јахорина економског форума 2022”: Неизвјесност највећи терет привреде

Изазови који оптерећују глобалну, али и домаћу привреду, инвестиције, енергетска транзиција, развој туризма и дигитализација наћи ће се у фокусу овогодишњег “Јахорина економског форума”, који ће окупити велики број учесника из региона и Европе.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” предсједник Организационог одбора “Јахорина економског форума 2022” Горан Рачић, који је и предсједник бањалучке Подручне привредне коморе. Организација петог форума, који ће под покровитељством предсједнице РС Жељке Цвијановић бити одржан од 25. до 27. априла у хотелу “Термаг” на Јахорини, је у финишу. То је један од највећих пословних догађаја у Српској, а закључци донесени раније конкретизовани су кроз мјере Владе РС.

ГЛАС: О којим темама ће бити ријеч?

РАЧИЋ: Тема овогодишњег форума су “Глобални економски изазови и прилике”. Првобитно је био план да говоримо о постковид економији, међутим, најновија дешавања у Украјини су нас натјерала да мијењамо концепт и да се бавимо глобалним економским изазовима.

ГЛАС: Шта највише оптерећује домаћу привреду у економском смислу?

РАЧИЋ: Неизвјесност. Цијене улазних компоненти расту усљед нестабилности на тржишту енергената. Инфлација је била очекивана с обзиром на то да је Европска централна банка у протекле двије године имала велики износ одштампаног новца којим је покушавала санирати штету од короне. Слично је било на америчком тржишту и било је за очекивати да ће се то прелити на комплетну свјетску и европску економију. Сукоб у Украјини је то још више подгријао.

ГЛАС: Колико наша привреда губи зато што нисмо дио приче о “Отвореном Балкану”?

РАЧИЋ: И привреда и грађани у БиХ много губе. Нажалост, постоји општи консензус готово свих привредника у земљи да је “Отворени Балкан” пројекат који би њима донио бројне бенефите јер су у овој ситуацији мање конкурентни на регионалном тржишту у односу на привреднике из Македоније или Албаније. Не може да буде конкурентан произвођач из Бањалуке ако му до тржишта Србије требају два или три дана, за разлику од произвођача из Сјеверне Македоније чији производ је истог дана на полицама у Србији. Србија је највећи спољнотрговински партнер, гужве на границама су километарске, а овом иницијативом бисмо избјегли то.

ГЛАС: Дуално образовање је горућа тема годинама, а сада више него икада долази до изражаја јер нема сектора коме не фали радне снаге. Шта се може урадити о том питању?

РАЧИЋ: Дуално образовање неће ријешити све проблеме које имамо са радном снагом, али ће помоћи привреди да обезбиједи квалитетнију и боље обучену радну снагу. Сматрамо да би се од идуће школске године у неколико школа у РС могао увести пилот пројекат дуалног система образовања и да би то било корисно. Већ имамо искуства са појединим школама које су отишле далеко у томе и могу да послуже као одличан примјер и другима. Техничка школа у Приједору је веома добро оспособљена и спремна за то. Недостаје нам већа промоција тог система образовања.

Принц Карађорђевић

ГЛАС: Колико учесника очекујете и одакле?

РАЧИЋ: Очекујемо између 400 и 500 учесника на форуму. Занимљиво је да имамо панелисте из десет земаља, од Шпаније, Аустрије, Грчке и других. Неки учесници ће се обратити путем видео-линка. Наше становништво има скромна сазнања о криптовалутама које су постале тренд у свијету и на форуму ће, између осталих, о томе говорити и принц Филип Карађорђевић који ће подијелити искуства о биткоину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана