Фалсификатори обожавају новчаницу од 100 КМ

klix.ba
Фалсификатори обожавају новчаницу од 100 КМ

Сарајево - У БиХ ове године највише критворене новчанице од 100 КМ, повећан број кривотворених кованица од 1 КМ

 Кривотворење новца наноси озбиљне штете функционисању економије, а у првих десет мјесеци 2016. године у Босни и Херцеговини највише су кривотворене новчанице у износу од 100 КМ. Према подцима Централне банке БиХ, ове године кривотворено је 556 комада новчаница и 1.766 комада кованица КМ.

Кривотворени новац је новац у оптицају који је произведен илегално. Ова врста новца слична је службеним средствима плаћања, али се генерално кривотворене новчанице разликују од аутентичних.

Производња лажног новца уврштена је и у Кривични закон Босне и Херцеговине гдје децидно стоји да ће се онај ко начини лажни новац с циљем да га стави у оптицај као прави, или ко преиначи прави новац с циљем да га стави у оптицај, или ко лажан новац стави у оптицај, казнит казном затвора од једне до десет година.

Оваквом врстом преваре наносе се озбиљне штете економији државе с обзиром на то да се тиме смањује вриједности правог новца и повећање цијена због кружења више новца у држави, што се у коначници назива инфлацијом.

Такође, кривотворење доводи и до смањења прихватљивости папирнатог новца и губитака насталих прихватањем лажног новца, јер се не надокнађује вриједност кривотворених новчаница.

Из Централне банке (ЦБ) БиХ казали су нам како је у периоду од 1. јануара до 1. октобра 2016. године у ЦББиХ регистровано укупно 556 комада кривотворених новчаница и 1.766 комада кривотворених кованица КМ.

"Што се тиче апоенске структуре, у овом периоду највише кривотворених новчаница је било у апоену од 100 КМ (222 комада), а кривотворених кованица у апоену од 1 КМ (1.603 комада)", казали су из ЦББиХ.

Додају да је у истом периоду прошле године, дакле у периоду од 1. јануара 2015. до 1. октобра 2015. године број регистрованих кривотворених новчаница КМ био 880 комада, од којих највише новчаница од 20 КМ (556 комада), а кривотворених кованица 1.078, од којих највише кованица у апоену од 1 КМ (701 комад).

Грађани често не знају препознати разлику између праве новчанице и оне кривотворене. Из ЦББиХ упозоравају да осим папира, који је специфичан и може се на додир разликовати од обичног папира, новчанице садрже заштитне елементе који се могу провјерити без употребе било какве додатне опреме.

"Тако нпр. када се новчаница окрене према свјетлу, у папиру се могу видјети водени знак и заштитна нит. Новчанице имају и рељефну штампу која се може осјетити под прстима (портрет и текстови на лицу код КМ новчаница). Постоје и оптички промјењиви елементи који мијењају изглед или боју при промјени угла под којим се новчаница посматра", казали су из ЦББиХ.

Додају да о свим овим елементима ЦББиХ обавијештава јавност приликом пуштања у оптицај нових серија новчаница, а информације су доступне и на web страници Банке.

"Препоручљиво је провјерити што више ових елемената на сумњивој новчаници па и упоредити их с елементима на другој новчаници која није спорна. Осим ових заштитних елемената, постоје и елементи који се провјеравају употребом одговарајуће опреме, а коју користе банке и друге институције", наводе из ЦББиХ.

Како кажу, кривотворене кованице се од аутентичних могу разликовати визуелно те по димензијама, тежини, материјалу, магнетним својствима, детаљима у ковању и слично. Све грађане БиХ позивају да уколико дођу у посјед кривотвореног новца то пријаве полицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана