ЕУ и ММФ ће додијелити осам милиона евра југоисточној Европи

Агенције
ЕУ и ММФ ће додијелити осам милиона евра југоисточној Европи

Сарајево - Европска комисија (ЕК) и Међународни монетарни фонд (ММФ) потписали су уговор о додјели бесповратних средстава од осам милиона евра за програм јачања капацитета у области фискалних реформи у југоисточној Европи.

У Босни и Херцеговини програм има за циљ допринијети модернизацији система и процедура везаних за управљање јавним финансијама и приходима, с општим циљем учинковитијег, предвидљивијег и транспарентнијег управљања јавним средствима.

За постизање тих циљева програм ће финансирати широки распон активности техничке помоћи у подршци реформама у тим областима. Програм ће се бавити индивидуалним потребама реформе на различитим разинама власти у БиХ.

Замјеник генералног директора ММФ-а Карла Грасо истакла је да су изузетно захвални на подршци Европске уније овом програму, чији корисници укључују Албанију, Босну и Херцеговину, Косово, Македонију, Црну Гору и Србију.

Додала је да је ангажман ММФ-а у тим земљама од почетка њиховог транзицијског процеса укључивао, између осталог, значајан обим техничке помоћи на јавним финансијама и управљању приходима, из самог сједишта ММФ-а, али и путем његових савјетника у региону или самим земљама.

Повјереник ЕК-а за политике сусједства и преговоре о проширењу Јоханнес Хахн нагласио је да је битно осигурати макроекономску стабилност, унаприједити транспарентност и учинковитост у управљању јавним средствима и осигурати боље услуге грађанима, што је уједно и предуслов за одрживи раст, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана