Електропривреда РС зарадила 5,17 милиона

Маријана Миљић
Електропривреда РС зарадила 5,17 милиона

Бањалука - Мјешовити холдинг "Електропривреда РС" остварио је у прошлој години 5,17 милиона марака добити, што је вишеструко бољи резултат у односу на претходну годину када је имао губитак од 46 милиона КМ.

Сва предузећа у саставу холдинга, изузев Рудника и Термоелектране "Гацко", пословала су позитивно.

- Годину за нама пратила је лоша хидролошка ситуација, али су квалитетним управљањем сливовима наше хидроелектране и у таквим условима оствариле добре пословне резултате. Термоелектране су имале низ потешкоћа, од слабог квалитета угља до ниске цијене коштања електричне енергије на прагу термоелектрана, али су успјеле да остваре планирану производњу и обезбиједе довољне количине електричне енергије за све потрошаче - казали су у "Електропривреди".

Дистрибутивна предузећа су, истичу у "Електропривреди", направила искорак у виду смањења губитака на мрежи и повећању наплате потраживања.

- Добрим и усклађеним управљањем нашим објектима максимално су искоришћени сви капацитети што је резултирало стварањем вишка електричне енергије који је пласиран ван БиХ. Вишак струје који је пласиран Брчко дистрикту и слободном продајом у БиХ и ван њених граница у 2016. години износио је 1.800 гигават-часова и на овај начин су остварени значајни приходи - казали су у "Електропривреди РС".

Вршилац дужности директора "Електропривреде РС" Жељко Ковачевић рекао је да су себи у овој години дали задатак да постигну још боље резултате.

- Вјерујем да ћемо то учинити добрим и одговорним руковођењем и реструктурирањем компаније у смислу боље и квалитетније организације посла и пословних јединица. Планирамо улагати у постојећа производна постројења и изградњу нових енергетских објеката, а један од приоритета у овој години биће и инвестиције у електродистрибутивну мрежу и наставак смањења дистрибутивних губитака - казао је раније Ковачевић.

У саставу мјешовитог холдинга "Електропривреда РС" послује десет предузећа, а највећу добит прошле године остварио је Рудник и Термоелектрана "Угљевик" у износу од 2,83 милиона КМ.

РиТЕ "Гацко"

Рудник и Термоелектрана "Гацко" у 2016. години је пројектовао губитак од десет милиона, али је на крају тај минус сведен на 4,10 милиона КМ.

Мањи губитак од очекиваног остварен је захваљујући доброј погонској спремности и рекордном присуству на мрежи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана