Електропренос БиХ: За санацију и рад 100 милиона КМ

Ведрана Кулага
Електропренос БиХ: За санацију и рад 100 милиона КМ

Бањалука - Компанија "Електропренос БиХ" усвојила је годишњи план набавки за 2015. годину, а међу приоритетима је санација и изградња далековода и трафо-станица.

У компанији су казали да је за инвестициона улагања предвиђено 96,9 милиона, а за рад и одржавање 18,3 милиона КМ.  Годишњи план набавки добио је недавно зелено свјетло од Управног одбора компаније, а састоји се од годишњег плана набавки инвестиционог улагања и плана набавки за потребе рада и одржавања за 2015. годину.

За санацију и изградњу трафо-станица обезбијеђено је више од 56 милиона, а за далеководе је планирано око 29 милиона марака из расположивих средстава.

Одлуком је предвиђена обнова далековода и трафо-станица на свим оперативним подручјима "Електропреноса" и то на подручју које обухватају Бањалука, Мостар, Сарајево и Тузла. У плановима компаније за санацију и обнову су трафо-станице у Сарајеву, Зеници, Фојници, Високом и Витезу, као и Бањалуци, Градишци, Приједору, Шипову, Новог Граду и Дрвару и другим локалним заједницама у БиХ.

План инвестиција за 2015. годину, који је раније усвојен, има за циљ омогућавање реализације електроенергетског биланса, што подразумијева преузимање комплетно произведене електричне енергије, испоруку максимално захтијеваних количина струје, обезбјеђење преносних путева те прикључења нових потрошача, уз адекватну поузданост и флексибилност система и минималне трошкове, као и наставак раније започетих инвестиција.

Генерални директор "Електропреноса БиХ" Мато Жарић каже да компанија чврсто стоји на ногама, а за ову годину имају више од 283 милиона марака за инвестиције, а у која улазе средства и која су пренесена из претходних година.

Жарић је раније казао да су приоритети за ову годину изградња далековода и уградња трансформатора у појединим трафо-станицама који ће да обезбиједе двострано напајање.

- Осим тога, морамо радити стално на обнављању преносне мреже, реконструкцији и замјени опреме. Када су у питању улагања, не смијемо заборавити и изградњу прикључака за нове кориснике - казао је Жарић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана