Електропренос БиХ инвестира 70 милиона КМ

Свјетлана Шурлан
Електропренос БиХ инвестира 70 милиона КМ

Бањалука – "Електропренос БиХ" започео је расписивањем тендера први циклус изградње далековода, трафо-станица и других објеката и постројења вриједних 35 милиона марака, а ускоро планира и почетак другог циклуса приближне вриједности.

Директор "Електропреноса" Матан Жарић каже да је ова компанија једина у региону која толико инвестира у енергетску опрему. Истакао је да су већ расписани тендери, те да ће идуће седмице бити расписано још неколико.

- У првом циклусу имамо укупно 17 тендера - рекао је Жарић.

Додао је да су прво објављени тендери за четири далековода, изградњу неколико нових трафо-станица и за информатички систем у вриједности од шест милиона марака. Појаснио је да је вриједност једне трафо-станице од два до 3,5 милиона КМ, колико отприлике вриједи и један далековод.

- Идуће седмице треба бити објављен тендер за још три или четири трафо-станице и тиме ће бити заокружен инвестициони циклус од 35 милиона КМ - казао је Жарић.

Додао је да би Управа компаније у понедјељак требало да донесе план за нови циклус инвестирања чија је вриједност такође око 35 милиона КМ.

- Постоје захтјеви за инвестиције који су стигли од четири оперативна подручја, који ће се по обради, у складу са могућностима, усвојити и ићи у даљу процедуру - казао је Жарић и додао да рокови завршетка инвестиционог циклуса зависе од поступка јавних набавки, односно пристизања жалби понуђача.

Почетком мјесеца "Електропренос" је расписао и тендер за набавку материјала и извођење грађевинских и занатских радова на реконструкцији и надоградњи пословног објекта по систему "кључ у руке". Тражи се и привремени смјештај док трају радови на згради "Електропреноса" у Бањалуци, али и 92 врсте намирница и пића за потребе исхране радника у оперативним подручјима ове компаније.

Запошљавање

Матан Жарић је казао да обављају интервјуе са кандидатима који су се пријавили на конкурс и да би до 15. новембра требало да се заврши циклус запошљавања који је започет љетос.

- У идућој години биће нови план запошљавања, минимум 50 радника одлази у пензију, а поред тога, требаће нам квалификовани кадар који ће надгледати све поменуте инвестиције - казао је Жарић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана