Дуг Српске смањен за 152 милиона КМ

Марина Чигоја
Дуг Српске смањен за 152 милиона КМ

Бањалука - Привредници и јавни сектор пребили су на првој обавезној мултилатералној компензацији у РС 132,27 милиона марака дуга, показују коначни подаци Бањалучке берзе путем које је реализован овај процес.

Прелиминарни подаци показују да је на додатној компензацији пребијено још око 20 милиона марака дуга. Обавезна мултилатерална компензација обављена је 30, а прва од двије додатне 3. октобра, док је за сутра планирана још једна.

У извјештају Бањалучке берзе наведено је да су учесници из приватног и јавног сектора у првој обавезној мултилатералној компензацији пребили 132,27 милиона од пријављених 871,50 милиона КМ. То значи да је компензовано је 15,2 одсто пријављених обавеза. Обавезе је пријавило 6.229 учесника, а 604 су компензовала више од половине, док су цјелокупне обавезе пребијене код 304 учесника. Додали су да ће износ компензованих обавеза и бити повећан након двије додатне мултилатералне компензације.

У мултилатералној компензацији учествовала је и бањалучка "Витаминка", а директор овог предузећа Жарко Микић каже да су задовољни, иако су очекивали да ће пребити већи износ дуга.

- Компензовали смо пет до десет одсто наших обавеза, али нисмо успјели да наплатимо нека потраживања за која смо очекивали да ће бити наплаћена. Учествоваћемо и у наредним компензацијама јер мислимо да је то веома добро - рекао је Микић.

Он је истакао да ће пребијање дугова допринијети рјешавању неликвидности привреде, али да је потребно инсистирати на томе да сви морају пријавити обавезе.

- Имамо потраживања која нисмо успјели да наплатимо зато што то вјероватно неки нису пријавили као своју обавезу. Ми смо били коректни и пријавили све своје обавезе - казао је Микић.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић је истакао да су огромна потраживања дјелимично смањена и да су привредници изузетно задовољни с обзиром на то да је овакав вид измиривања обавеза спроведен први пут.

- Очишћени су одређени дугови, а очекујемо да ће и у идућој обавезној компензацији, која је превдиђена за прољеће, бити очишћен још значајнији износ. Ово је добар пут да буду ријешена ненаплатива потраживања с обзиром на то да је неликвидност основни проблем привреде - нагласио је Благојевић.

Обавезне мултилатералне компензације у РС биће спрвођене два пута годишње - у априлу и октобру. У јединствени систем за мултилатералне компензације и цесије регистровано је 6.626 учесника.

Прва обавезна мултилатерална компензација

6.229 - број учесника који су пријавили обавезе

1.481 - број учесника који су имали и обавезе и потраживања

1.116 - број учесника који су учествовали у компензацији

132,27 милиона КМ - износ компензованог дуга

871,50 милиона КМ - износ обавеза које су пријавили учесници из приватног и јавног сектора

15,2% - проценат обавеза које су компензоване

333,12 милиона КМ - износ обавеза који је било могуће компензовати

39,7% - проценат компензованих обавеза у односу на могући износ

304 - број учесника који су у потпуности компензовали обавезе

604 - број учесника који су компензовали више од половине обавеза

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана