До нових машина из Мађарске уз минимална улагања

Данијела Бајић
До нових машина из Мађарске уз минимална улагања

БАЊАЛУКА - Да пољопривредници и прерађивачи у Српској и Брчко дистрикту желе да осавремене производњу, показује податак да је на овогодишњи позив за подстицаје владе Мађарске за набавку машина, опреме и алата стигло 1.579 пријава, готово дупло више него лани.

У Фондацији за одрживи развој “Прогресус”, која је задужена за реализацију Програма подршке владе Мађарске пољопривредницима у Српској и Брчко дистрикту, истакли су да су пољопривредници аплицирали за подршку тешку око 24 милиона евра.

Рок за подношење пријава на овај позив био је 4. новембар, а ранг-листа пољопривредника и прерађивача којима су одобрена бесповратна средства биће, како су навели у Фондацији, објављена у првом кварталу 2024. године.

- Владало је велико интересовање пољопривредника за набавку механизације у односу на претходни пут, када је многима готово немогуће звучало да ће за те намјене добити до 70 одсто бесповратних средстава. Међутим, након што су се увјерили да је Фондација у првом кругу новац за механизацију исплатила у рекордном року, многи су одлучили да не пропусте другу шансу - рекли су у Фондацији.

Проблема је, кажу, и ове године било приликом попуњавања онлајн апликација, али велику подршку и помоћ пружила им је савјетодавна служба ресорног министарства.

- Од 804 пријаве, колико је стигло на претходном позиву,  уговор је потписан са око 650 пољопривредних произвођача. Неки су у посљедњем тренутку из неког разлога одустали од набавке машина, тако да они који су аплицирали овај пут, без обзира на велики број пристиглих пријава, не треба да брину, важно је да испуњавају услове - објаснили су у Фондацији.

Нову прилику није желио да пропусти ни Мишо Маљчић из Градишке који се бави земљорадњом и узгојем свиња. Он је истакао за “Глас Српске” да ће захваљујући овом програму добити двије машине.

- Аплицирао сам за приколицу од 16 тона за жито и један подривач са пет радних тијела. Ријеч је о прикључку за трактор, јако корисном оруђу, који се користи у обради тла за прозрачивање земље те рјешавање заосталог коријења дрвећа и корова. Укупна вриједност ове двије машине је 69.000 марака, али захваљујући програму све ће ме коштати неких 25.000 КМ - казао је Маљчић.

Додао је да му овај вид помоћи много значи, јер за износ којим учествује, каже, не би могао купити ни једну половну машину.

Другу шансу да набави нову опрему није желио да пропусти ни пчелар Обрад Нинковић из Требиња који је наручио ласерски отклапач саћа, затим хомогенизатор од 200 килограма са мјешачем и гријачем, те покретна колица, за шта треба да издвоји око 4.000 марака, односно 30 одсто од укупне вриједности.

- Ово је идеална прилика да повољно набавим недостајућу опрему која је јако квалитетна, у што сам се увјерио на прошлогодишњој презентацији. Кад прерачунам колико новца дајем и какву опрему добијам, презадовољан сам - рекао је Нинковић, који стицајем околности прошле године није стигао на вријеме да се пријави.

Мисија

О додјели помоћи пољопривредницима у Српској договорили су се 2021. године премијер Мађарске Виктор Орбан и тадашњи српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Циљ мисије је јачање привредних односа између двије земље кроз повећање ефикасности и конкурентности пољопривредних произвођача и прерађивача, развој технологије производње, унапређење коришћења капацитета и управљања ресурсима те побољшање услова одрживости и пословања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана