Дијаспора тражи шницлу више

Милијана Латиновић
Дијаспора тражи шницлу више

БАЊАЛУКА - Раст потражње током љетњих мјесеци, али и енормне цијене сточне хране довели су до повећања клања стоке у кланицама у јулу ове године у односу на исти период лани.

Према подацима Републичког завода за статистику у седмом мјесецу ове године повећан је број закланих говеда за 41,6 одсто, свиња за 39,6, живине за 8,9 процената, а оваца за 5,7 процената у односу на јули 2020.

Предсједник Удружења заједнице живинара РС Предраг Миличић рекао је за “Глас Српске” да је у јулу и августу дошло до повећања потрошње у Српској у свим сегментима па тако и разних врста меса.

- Велики број наших људи који живе и раде у иностранству дошли су током љета на ове просторе и то се итекако осјети у потрошњи свих производа. Осим тога, други разлог за повећање броја закланих животиња па и живине, јесу енормно високе цијене сточне хране за ово доба године. Власници стоке одлучују се да појачано кољу животиње у циљу смањивања губитака - рекао је Миличић.

На питање шта је довело до несташице пилећег бијелог меса у Српској, Миличић одговара да су појачана потражња, благи раст пласмана у Црну Гору и Хрватску, те скупа производња довели до несташице.

- Ситуација се сада већ полако поправља, тржиште се смирује тако да можемо очекивати довољне количине пилећег бијелог меса на нашем тржишту - истакао је Миличић.

Сточари истичу да, иако већ мјесецима сабирају губитке, ублажавање епидемиолошких мјера и долазак дијаспоре утицао је на раст потражње па се због тога тражи шницла више.

Предсједник Удружења узгајивача свиња у РС Мишо Маљчић рекао је да је дошло до пада производње и да нерентабилност гуши домаћу производњу.

- У прошлој години су били велики губици, мјере су биле оштрије због короне, тако да чим су границе отворене и наши људи из дијаспоре почели да долазе, дошло је до повећања потражње за месом, али ситуација је далеко од добре – рекао је Маљчић.

Пољопривредни производи

Статистичари су израчунали да је вриједност продаје пољопривредних производа на зеленим пијацама у јулу ове године нешто више од милион марака, што је за 6,7 одсто мање у односу на исти мјесец лани. У структури укупне продаје на зеленим пијацама предњачило је поврће са око 40 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана