Декларација на месу као игла у пласту сијена

Јана Кезић
Декларација на месу као игла у пласту сијена

БАЊАЛУКА - Свјеже месо које се продаје у маркетима и месницама у Српској мора бити декларисано, са јасно написаном земља поријекла, међутим, домаћи произвођачи упозоравају да ту има доста посла за инспекцију, јер је наћи декларацију на месу једнако као пронаћи иглу у пласту сијена.

Трговци у Србији од почетка овог мјесеца дужни су да јасно означе месо са домаћих фарми и месне прерађевине које имају минимум 50 одсто сировина домаћег поријекла, а  потпредсједник Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ Немања Васић каже да је слична одлука код нас на снази годинама, али се не примјењује.

- Инспекција не контролише у довољној мјери поштовање те уредбе, нити се предузимају било какве мјере, само се прећутно прелази преко тога - тврди Васић.

Он каже да се у многим објектима месо из увоза продаје као свјеже домаће месо, а када је ријеч о прерађевинама, како истиче, тешко је дефинисати земљу поријекла, већ се може написати из које је земље произвођач.

- Спољнотрговинска комора БиХ је утврдила да је домаћа производња свињског и говеђег меса на нивоу од 35 одсто потреба и то се може штитити, али се увоз мора дозволити, јер нема домаћег. Пилећег меса има довољно чак и за извоз, те његову производњу можемо штитити - рекао је Васић, додајући да захуктавање домаће производње мора бити постепен процес, како се не би угушила прерађивачка индустрија.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић казао је да су се годинама борили за декларацију, али никога не интересује рад и заштита домаће производње, нити их брине да ли је месо декларисано или није.

- На почетку је на месу у месницама писало да је домаћа производња, али каква је ситуација сада, нисам сигуран. Дошли смо у ситуацију да је 90 одсто увозног, а домаће се може наћи у траговима. Домаћа прасићи махом заврше на ражњу или у тову, а веома мало завршава у месницама - рекао је Маљчић.

Предсједник Удружења потрошача “Звоно” Бијељина Јован Василић каже да потрошаче интересују само квалитет и цијена, те им није толико битно да ли је нешто домаће. Додао је да у удружењима увијек промовишу да треба куповати домаће, јер се на тај начин подржава производња, али и запошљавање.

- Немамо појма одакле је већина меса које се продаје у радњама јер на њему не пише да ли је из домаће производње или из увоза. Слична ствар је и у месницама, али ту потрошачи питају да ли је ријеч о домаћем месу - рекао је Василић.

Цијене

Мишо Маљчић каже да производња свиња није рентабилна, а цијене у наредном периоду могу само расти.

- Цијена килограма свињетине ће до Ђурђевдана бити десет марака. Жао ми је потрошача, али и ми смо у проблему. Надлежни у протекле двије године нису урадили ништа да заштите домаћег произвођача од нелегалног увоза и када је све нарушено, морамо се сналазити на све начине - тврди Маљчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана