Црногорци остали без посла вијека

Вијести
Црногорци остали без посла вијека

Подгорица - Посао вијека "тежак" 150 милиона евра, а којим је Будва надомак Светог Стефана требало да добије први хотел са седам звјездица Астон Мартин, дефинитивно је пропао.

Уговор који су средином јула 2009. у присуству тадашњег, а и садашњег потпредсједника Владе Вујице Лазовића, у великој конференцијској доворани "Сплендида" закључили представници будванског предузећа "Будва холдинг" и кувајтске корпорације "Инвестмент дар", биће раскинут.

Одлуку о раскиду донио је Управни одбор овог предузећа, а њу би већ требало да верификује Скупштина општине. Кувајћани су посредством своје лондонске подружнице "ДЦ Инвест Лимитед", закључили уговор са "Будва холдингом", која на Галији у власништву има седам хектара земље која се стрмо спушта до дивље плаже. Управо на тој локацији, било је замишљено да се гради први "Астон Мартин" хотел, јер су Кувајћани и власници истоименог аутомобилског бренда.

Ово је само један у низу неуспјелих пројеката "Будва холдинга", предузећа, које је остало и без директора, након што је Скупштина општине на прошлој сједници прихватила оставку посљедњег директора, који се на тој позицији задржао свега пола године.

"Предузеће "Будва холдинг" је са предузећем "ДЦ Инвест Лимитед" закључило уговор о заједничком улагању у циљу валоризације непокретности у мјесту Галија. Како до реализације посла није дошло, предлаже се раскид уговора, који повлачи са собом и раскид уговора о приступању "Будва холдинга" у привредно друштво "ДЦ Инвест Лимитед" ", наводи се у образложењу одлуке, коју је сачинио Секретаријат за заштиту имовине.

Једини пројекат "Будва холдинга" који је остао у игри је уговор са почасним белгијским конзулом на брду Спас, за изградњу голф-терена, те пратећих хотелских и смјештајних капацитета. Мада и тај пројекат, осам година тапка у мјесту, а Општина је управо прије неколико дана донијела одлуку о изменама и допуна Локалне студије локације "Спас", чиме се иде у прилог да се инвеститору напокон испуне сви услови да добије грађевинску дозволу и започне градњу.

Осим Галије, "Будва холдинг", није реализовала ни идеју када је ријеч о изградњу 27-спратног хотела "Једро" на Завали, нити туристичког комплекса у Милочерском парку, јер су сви потенцијални инвеститори на крају одустајали од тих замисли. Одмах након што је објављена информација да су Кувајћани спремни да уђу у милионски посао, на Галији је током 2009. настала купопродајна грозница, те су све околне парцеле бројни бизснисмени откупили од мјештана.

Током минулих неколико мјесеци неколико банака које су издале кредите започеле су принудну продају неколико парцела на Галији, јер рате несу враћане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана