Боља цијена и подстицаји сачували производњу дувана

Данијела Бајић
Боља цијена и подстицаји сачували производњу дувана

БАЊАЛУКА - Виша откупна цијена дувана и најављено повећање подстицаја навели су већину произвођача дувана у Српској да наставе производњу иако су за овогодишњу сјетву, кажу, морали да издвоје и до 50 одсто више новца него лани.

Сјетва дувана завршена је прије двије седмице, а овај посао за својих више од 20 коопераната са око 200 хектара засијаних дуваном организовало је бијељинско предузеће “Дуван”.

Директор овог предузећа, које је годинама организатор производње ове биљне културе, Чедо Готовчевић каже да ће у односу на првобитни овогодишњи план откупити за 20 одсто више дувана, јер су ове године остали једини који ће организовано производити дуван.

- Двије фирме, колико их је још било на подручју БиХ, су прекинуле са организованом производњом, тако да смо преузели произвођаче који су  радили са тим фирмама - рекао је Готовчевић за “Глас”.

Додао је да су произвођачима понудили за прву класу откупну цијену од седам марака, за другу шест, а за трећу пет КМ по килограму.

За четврту класу понудили су, како истиче, 3,8 марака, а за пету класу 2,8 КМ по килограму.

- То су цијене за око 30 одсто више у односу на прошлу годину. Достигнут је неки ниво и произвођачима који имају своју радну снагу већ је исплативије радити - рекао је Готовчевић.

Произвођач дувана из околине Бијељине Драган Јовић казао је да је расада дувана већ поникла, те да страхују да због ниских температура не дође до смрзавања.

- Што се тиче површине, остао сам на прошлогодишњем нивоу, односно под дуваном су четири хектара. Некад је то било дупло више, али с обзиром на то да је ситуација непредвидива из године у годину, преполовио сам бразду - рекао је Јовић додајући да је ове године морао за сјетву да издвоји преко 50 одсто новца више него лани.

Према његовим ријечима, увећање откупне цијене дувана се неће нешто ни осјетити због репроматеријала чија је цијена отишла у небо.

- Све очи су упрте у надлежно министарство, које је обећало веће премије - истакао је Јовић додајући да лоше временске прилике ометају радове у пољу.

Златко Стевановић из Доњих Загона, који већ годинама узгаја дуван, каже за “Глас” да је уговорио засад на око седам хектара, два хектара више у односу на лани, јер је подигнута откупна цијена. 

-  Вјетар у леђа нам је дало и обећање да ће ове године бити повећана премија за производњу дувана - казао је Стевановић.

Јовица Савић из семберског села Љељенча ове године је, каже, дуван засадио на површини између 50 и 60 дунума.

- Производњу дувана смањујемо из године у годину, јер се више не исплати толико бавити овим послом, јер све поскупљује, од репроматеријала до горива и ђубрива. С друге стране, производњу не прекидамо скроз јер шта ћемо са машинама и опремом - казао је Савић који је овај посао наслиједио од свог оца.

Сладојевић

Директор Агенције за аграрна плаћања Републике Српске Предраг Сладојевић истакао је да је ове године за производњу дувана планирано дупло више новца него лани.

- Прошле године премирано је 211 хектара или 324.000 килограма дувана. Премија је износила 0,43 КМ по килограму дувана и исплаћено је 140.000 КМ. Ове године на име подстицаја за производњу дувана планирано је 300.000 КМ - рекао је Сладојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана