Банка Српске дужна за порез 90.000 марака

Маријана Миљић
Банка Српске дужна за порез 90.000 марака

Бањалука - Пореска управа РС је контролом у Банци Српске утврдила скоро 90.000 КМ неизмирених обавеза на основу пореза на добит коју је остваривала прије него што је завршила у стечају.

Порески инспектори контролисали су пословање Банке Српске у периоду од 1. децембра 2016. године до почетка априла ове године, а рјешење о утврђеним додатним обавезама постало је правоснажно тек недавно.

- У тим контролама утврдили смо да Банка Српске није измирила 87.280 КМ обавеза на основу пореза на добит до момента отварања стечајног поступка код овог пореског обвезника - казали су у Пореској управи РС.

Утврђени износ дуга пријављен је стечајној управници Банке Српске.

- Тај дуг је пријављен и он је признат. Планирано је да буде измирен у складу са приоритетима и исплатним редовима - казала је стечајна управница Мирјана Голић.

У наставку извјештајног рочишта, које је заказано за 14. септембар, биће разматран даљи ток стечаја.

Када је ријеч о продаји имовине Банке Српске из које би требало да буду намирена потраживања повјерилаца, Голићева је казала да је она предложила да почне процедура хитне продаје, али да повјериоци о томе још нису донијели одлуку.

- О томе ће такође бити ријечи 14. септембра. Очекивала сам од њих конструктиван приједлог, али до тога није дошло. Само су износили критике. Видјећемо шта ће бити на извјештајном рочишту и да ли ће подржати хитну процедуру продаје имовине како бисмо почели са измирењем дуга повјериоцима - казала је Голићева.

Пријављена потраживања повјерилаца Банке Српске износе 221,55 милиона КМ, од чега је 152,23 милиона признато. Од износа признатих потраживања 112,13 милиона односи се на Владу РС и њене институције, а Голићева је те обавезе смјестила у пети суспендовани исплатни ред, што значи да ће дуг према њима бити измирен тек када буду намирена потраживања свих повјерилаца.

Агенција за банкарство РС је 16. новембра 2015. увела привремену управу у Банку Српске, док је 11. маја прошле године покренула поступак њене ликвидације. Агенција за банкарство је 10. јануара ове године поднијела Окружном привредном суду у Бањалуци захтјев за покретање стечаја над Банком Српске, који је и отворен почетком априла ове године.

Кредити

У извјештају стечајног управника наведено је да је кредитни портфолио Банке Српске лош и да је до тога довело лоше руковођење банком.

- Нанесена је несагледива штета кроз давање кредита који нису били обезбијеђени. Вриједност пласираних кредита Банке Српске на дан отварања стечаја износила је 171,33 милиона марака, од чега се 148,43 милиона односи на предузећа и институције, а остатак на грађане - наведено је у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана