Алумина за симболичну цијену купила потраживања Укио банкеж

Срна
Алумина за симболичну цијену купила потраживања Укио банкеж

Зворник - Компанија "Алумина" из Зворника купила је од литванске Укио банке потраживања од 20 милиона евра према правним лицима повезаним са "Алумином" и "Бирчем", рекао је данас адвокат ове зворничке компаније Владимир Милошевић.

Он је навео да је "Алумина" ова потраживања у износу од 20 милиона евра платила 30.000 евра, што представља банкарске и провизијске трошкове које је Укио банка имала приликом продаје.


Милошевић је рекао на конференцији за новинаре да то доказује да раније потраживање Укио банке нема било какву материјалну вриједност, односно да зворничке компаније апсолутно немају обавезу или одговорност по основу ових потраживања.

Он каже да само цијена по којој је "Алумина" ово платила говори о значају тог потраживања и за Укио банку, али и о реалном дугу компанија "Алумина", "Бирач" и свих повезаних лица.

"У суштини, овим је Укио банка потврдила да нема никаквих потраживања, нити да уопште постоји било каква одговорност жБирчаж, жАлуминеж и свих повезаних лица", нагласио је Милошевић.

Он је подсјетио да су ове чињенице из "Алумине" у протеклих неколико мјесеци експлицитно истицане, односно да сам дуг од оних фамозних 155 милиона КМ уопште и не постоји.

Милошевић истиче да је "Алумина" прибавила сву потребну документацију у вези са овим, те да ће одмах бити обавијештени судови који поступају у предметима "Алумине" и "Бирча" од којих ће бити затражено да се донесу одлуке о окончању парничних и извршних поступака како би се коначно завршила прича око Укио банке и лица која су стекла неки вид потраживања.

"Све ово је доказ више да је она фамозна блокада рачуна жАлуминеж од прије неколико мјесеци уствари извршена под изузетном високим степеном сумње, односно да је праћена одређеним контроверзама", рекао је Милошевић.

Он је подсјетио да је "Алумина" раније поднијела кривичне пријаве у овом поступку и додао да ће о овом бити обавијештена тужилаштва и криминалистичка полиција, који ће имати доста посла.

Милошевић је нагласио да је јако значајно да све ово представља једну врсту гаранције да се поступци против "Алумине" морају окончати у корист фабрике.

Он каже да нема сумње да је "Алумина" овим доказала апсурд дешавања које прате Укио банку и недавну контроверзну блокаду рачуна, те онемогућила било какве поступке пред међународним судовима или арбитражама против "Алумине" и Републике Српске.

Предсједник Управног одбора компаније "Алумина" Милорад Мотика рекао је да су купљена потраживања од Укио банке како би што прије било ријешено питање стечаја и стављена тачка на причу са Литванцима.

"Послије овога не желимо више да се бавимо периферним стварима, желимо да се заврше судски процеси, да жАлуминаж настави да ради и да иде бржим корацима, те да више нема пријетње било каквим блокадама или неким стварима које су нас у задње вријеме погодиле", рекао је Мотика.

Он је истакао да је "жАлуминаж остала на ногама и да иде даље".

"Врло брзо ће још један производни објекат бити завршен и пуштен у производњу, док обданиште за дјецу радника жАлуминеж завршавамо ових дана, а идуће седмице примамо још 55 нових радника", рекао је Мотика и додао да ова фирма напредује зацртаним темпом.

Он је најавио да ће "Алумина" ових дана склопити још један уговор са иностраним партнером и да ће у наредним мјесецима испунити све обавезе планиране на почетку године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана