Акције и обвезнице бришу дуг за ПДВ

Жељка Кокот
Акције и обвезнице бришу дуг за ПДВ

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ започела је лани принудну наплату потраживања путем запљене хартија од вриједности у власништву дужника, а до сада је на тај начин наплаћено 321.997 КМ пореског дуга.

Закон је омогућио УИО да поред остале имовине плијени и хартије од вриједности у власништву пореских обвезника који имају дуговања. УИО заплијењене хартије од вриједности продаје на берзи путем брокерских друштава, а оствареним приходом намирује дуговања.

У УИО кажу да је прва продаја хартија од вриједности обављена 2015. године.

- Током прошле године по том основу наплаћен је износ од 131.345 КМ, а продају су извршили наши регионални центри Бањалука, Тузла и Мостар - кажу из УИО БиХ и додају да је од почетка године продајом хартија од вриједности наплаћено још 190.652 КМ.

Највећи износ потраживања УИО је лани на овај начин наплатила од фирме "РС компани" из Прњавора, која је за индиректне порезе дуговала 1,7 милиона КМ. Поступак принудне наплате започео је тако што је УИО уписао заложно право код Централног регистра хартија од вриједности РС на акције "Бањалучке пиваре" у власништву фирме "РС компани".

- Прометовано је 91.688 акција по посљедњој тржишној цијени која је остварена на Бањалучкој берзи у износу од 1,16 КМ, чиме је наплаћено 106.358 КМ - кажу у УИО БиХ.

Након што се лани овај вид принудне наплате потраживања показао добрим та пракса је настављена и у овој години, а први пут су продате хартије од вриједности дужника са сједиштем у ФБиХ. Ријеч је о јавном предузећу "Рудници угљена Тушница" из Ливна чији је дуг за ПДВ уз камату износио 190.652 КМ.

- Овај износ је у потпуности наплаћен продајом 215.000 заплијењених обвезница - кажу у УИО БиХ и додају да ће наставити са принудном наплатом дуговања по основу индиректних пореза продајом хартија од вриједности на Бањалучкој и Сарајевској берзи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана