Birokratija koči gradnju novog mosta u Banjaluci

Vesna Popović
Birokratija koči gradnju novog mosta u Banjaluci

Banjaluka - Početak gradnje novog Zelenog mosta, pa i nekih drugih kapitalnih projekata na području grada, mogao bi da bude prolongiran zbog birokratskih prepreka na koje je grad naišao u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP).

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da je RUGIP krajem prošle sedmice onemogućio radnicima Gradske uprave da pribavljaju potrebna zemljišna dokumenta po skraćenoj proceduri i uputio ih na redovni postupak, koji u nekim slučajevima podrazumijeva čekanje i po nekoliko mjeseci.

Sandić je kazao da im je juče ujutro stiglo i obavještenje iz RUGIP-a da se stavlja van snage saglasnost koja gradu dozvoljava da dobije dokumenta po skraćenom postupku.

- Nismo dobili obrazloženje zašto je ta saglasnost povučena - rekao je Sandić.

S ciljem ubrzanja procedura gradskim vlastima je u martu 2016. godine, na zahtjev tadašnjeg gradonačelnika Slobodana Gavranovića, omogućeno da potrebna dokumenta u RUGIP-u pribavljaju po skraćenoj proceduri. Zeleno svjetlo za to dao je tadašnji direktor RUGIP-a Miloš Komljenović.

Sandić je istakao da vraćanje na staru praksu otvara mogućnost da dođe do prolongiranja u realizaciji nekih kapitalnih projekata, a među njima je i gradnja novog Zelenog mosta.

- Svaki dan nam je bitan. Nije isto kada nešto možemo uraditi ubrzano ili ako treba da predamo zahtjev na protokol pa čekamo tri dana da neko pogleda taj dokument. Pa da se to proslijedi na neke druge instance, u zavisnosti od onog što nam treba, i to tako ide sve po nekoliko dana na jednoj starni pa na drugoj i to se nabere - naveo je Sandić.

Kada je u pitanju novi Zeleni most, Sandić je rekao da može doći do problema jer prema planiranoj dinamici u maju ili junu grad želi da započne gradnju.

On je kazao da se realizacija projekta mora uklopiti i sa grijnom sezonom jer preko starog mosta idu instalacije i toplovodi koji se moraju izmjestiti na novi most.

- Prije toga moramo imati sva dokumenta kako bismo mogli raspisati tender. Projekat kao što je "Zeleni most" je od interesa za grad i naša želja je da nas republičke institucije prate u dinamici koju smo planirali. Neću da optužujem RUGIP i da kažem da zbog njih kasni investicija, ali moguće je da zbog dugih procedura i čekanja sve to duže traje u odnosu na prvobitne planove - istakao je Sandić. 

Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" iz RUGIP-a nismo uspjeli da dobijemo objašnjenje razloga zbog kojih su povukli saglasnost Gradskoj upravi za dobijanje dokumenata po skraćenoj proceduri. 

Izgled mosta

Prema idejnom rješenju, novi Zeleni most bi trebalo da bude dugačak 80 metara, a širok 14. Glavni nosivi stub projektovan je u obliku latiničnog slova Z, s obzirom na uvriježeni naziv ovog mosta.

Osim dvije saobraćajne trake, predviđene su obostrane pješačke i biciklističke trake, kao i vidikovac i moderna rasvjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana