Banjalučani dobijaju još jednu rekreativnu zonu

nezavisne.com
Banjalučani dobijaju još jednu rekreativnu zonu

Banjluka - Banjalučani će ove godine dobiti još jednu rekreativnu zonu, u Tarpistima, koja će se prostirati od parkinga Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" prema Koloniji.

Rekao je ovo danas gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, nakon što je potpisao ugovor o tehničkim radovima u šumama posebne namjene sa Veliborom Stanićem, direktorom Šumskog gazdinstva "Banjaluka".

"Nakon što su odlukama nadležnog ministarstva i Skupštine grada proglašene šume posebne namjene na području od Banj brda preko Starčevice do Trapista, u budžetu smo izdvojili 130.000 KM za ugovor sa Šumskim gazdinstvom 'Banjaluka', i jedan od segmenata tog ugovora je razvoj ove rekreativne zone", objasnio je Radojičić.

Takođe, u Trapistima će biti urađen i projekat arboretuma, odnosno nasad raznovrsnog domaćeg i stranog drveća i grmlja koji služi za naučne, uzgojne i dekorativne svrhe, a koji će biti razvijan kao mjesto za edukaciju i novo izletište ili rekretivna zona.

"Cilj nam je da povećamo sadržaje i ponudu oko grada za rekreativne potrebe jer sve više građana šeta, trči i nastoji da živi zdravije. Trapisti su zona šuma posebne namjene i imaju veliko prostranstvo i tu će narednih godina biti dosta posla", zaključio je Radojičić.

Stanić je kazao da su oni zajedno sa gradom pokrenuli inicijativu za proglašenje šuma posebne namjene grada Banjaluke i da to područje obuhvata površinu od 2.100 hektara.

"U narednom periodu ćemo početi graditi trimstazu, koja će biti duga oko dva kilometra, a uz nju će biti postavljene nadstrešnice i klupe. U vezi sa arboretumom smo u pregovorima sa Arhitektonskograđevinskogeodestkim i Šumarskim fakultetom kako bismo počeli radove ove godine", rekao je Stanić i dodao da narednih godina planiraju graditi stazu od bivšeg zoološkog vrta preko Česme do Krčmarica.

Što se tiče drveća koje je porušeno tokom olujnog vjetra u decembru prošle godine, Stanić je rekao da je Šumsko gazdinstvo pretrpjelo veliku štetu, te da će ugovorom koji je potpisan sa gradom i to biti riješeno.

"Završili smo sve pravne procedure i izabrali izvođača radova i sada čekamo stabilizaciju vremena kako bismo to realizovali", rekao je Stanić i dodao da poslove u šumama rade oni, a ne grad.

Škole

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da u gradu ima oko 40 osnovnih i srednjih škola i da su prošle godine napravili pregled kompletnog stanja u njima.

"Prošle godine smo sufinansirali i finansirali dio rekonstrukcija u školama. Ove godine radićemo stolariju u Elektrotehničkoj školi, projekat sportske dvorane za Gimnaziju i projekte dvorana za OŠ 'Branko Radičević' i OŠ 'Sveti Sava'", rekao je Radojičić.

Put za Priječane do maja

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se nada da će do maja biti izgrađen put za Priječane do Lovačkog restorana, ako se vrijeme ustabili i omogući nastavak radova koji su trenutno obustavljeni zbog lošeg vremena.

"Radovi su u toku, ali je bilo mnogo poteškoća zbog novih klizišta i zbog čega je bilo dodatnih radova na stabilizaciji zemljišta, ali i zbog loše vodovodne mreže ispod trapa, gdje smo morali graditi novu mrežu, što je djelimično usporilo dinamiku radova", rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana