Удовица Робина Вилијамса проговорила о смрти чувеног глумца

Агенције
Удовица Робина Вилијамса проговорила о смрти чувеног глумца

Када је Робин Вилијамс починио самоубиство у августу 2014. године, цио свијет је био веома затечен али прије свега збуњен.

Он је био један од најдуховитијих људи на свијету. Публика би вриштала од смијеха сваки пут када се појави у некој емисији или на филму.


Сада, двије године након смрти познатог глумца, његова удовица, Сузан Шнајдер, изнела је детаље посљедњих мјесеци Робиновог живота као и разлог његовог самоубиства.

Она је за медицински журнал "Неурологија" написала веома дирљив лилчни есеј са насловом "Терориста у мозгу мог супруга".

Шнајдер и Вилијамс били су у браку од 2011. године, а Сузан је у свом есеју навела да је од тада кренула и њихова "потрага" за правом дијагнозом Вилијамсовог стања, будући да му је првобитно установљена Пракинсонова болест.

Умјесто ње, испоставило се да Робин болује од облика деменције (Леви болест) која се често погрешно протумачи или остане без конкретне дијагнозе.

Леви болест није неуобичајен облик деменције, скоро 1,5 милиона Американаца пати од овог неуролошког обољења. Једини проблем је тај што се погрешно дијагностикује. Пацијентима се често умјесто ове дијагностикује Алцхајмерова болест, или као што је било у Вилијамсовом случају, Паркинсонова.

Можда најтужнији податак је тај да је познати глумац и комичар био свијестан свог стања односно онога шта му се дешава у мозгу.

"Робин је губио разум и био је свјестан тога. Можете ли да замислите бол коју је осјећао јер је знао да се ментално распада. И то не од нечега што има име и што може да разумије. Ни он ни било ко други то није могао да заустави ", написала је Шнајдер.

Она је потом описала симптоме са којима се њен супруг борио – од напада панике до параноје и дрхтања тијела.

Извјештај патолога је касније открио да је Робин имао велики број леви протеина у мозгу који су узроковали симптоме који подсјећају на Паркинсонову болест.

Док је снимао филм "Ноћ у музеју 3", Вилијамс се мучио да запамти чак и само једну реченицу, а Шнајдер је истакла да је то било веома поражавајуће за њега.

Сузан га је описала као генија и обученог глумца са Џулијарда, а сматра да је његова патња била и много већа него што било ко може да схвати.

"Робин се давио у својим симптомима, патио је од несанице, тешко је проналазио ријечи које би описале оно шта је желио да каже и упорно је говорио да само жели да рестартује свој мозак".

Љекари су били близу тога да му поставе праву дијагнозу, али то ништа не би промјенило, јер за леви болест још увијек не постоји лијек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана