Шилер наступа у Београду 18. јануара

Глас Српске
Шилер наступа у Београду 18. јануара

Њемачки музичар, композитор и продуцент Шилер наступиће 18. јануара сљедеће године у Хали спортова у Београду, најавили су организатори.

- Моје име је Кристофер фон Дајлен и ја сам Шилер - отприлике на средини сваког Шилеровог концерта ових десет ријечи бива изговорено, а човјек који их изговори кратко се насмије публици и враћа се музици.

Шилер, по многима чудесни визионар, пуни хале и арене широм свијета и поново ће наредне године обићи свијет, али је изразио жељу да напокон дође и у Србију.

- Много лијепих ствари сам чуо о вама. Желим да боље упознам српску публику и представим вам своју музику уживо - изјавио је Шилер.

Овај музичар, композитор и продуцент није случајно изабрао име Шилер. Крајем деведесетих година, у вријеме када је наступао са Мирком фон Шлифеном, снимљен је сингл „Glockenspiel” и баш тада је читао “Звоно” Фридриха Шилера и од тог тренутка објављивао је своју музику под именом тог пјесника.

У почетку су стварали електронску музику, с елементима денса, али већ првим албумом скренуо је пажњу на себе и показао да музика Кристофера фон Дајлена иде у једном сасвим новом правцу.

Инспирисан музиком бендова “Tangerine Dream ” и “Kraftwerk” и радом Жана Мишела Жара, Фон Дајлен ствара визионарске звуке који су испред свог времена јер су, у жудњи, упиле прошлост и садашњост.

“Glockenspel” је доживио велики успјех на листама, а албуми који су услиједили “Zeitgeist”, “Weltreise”, “Leben”, “Tag und Nacht”, “Sehnsucht” и “Atemlos” издати су у више од 26 земаља и сви су наишли на јако добре реакције.

Шилер има седам златних плоча, два златна ДВД-а, двије платинасте плоче и награђиван је бројним наградама.

Много је свјетски познатих музичара са којима је сарађивао и који за његов рад имају само ријечи хвале.

- Музика која вас помјера негдје дубоко - рекао је Мајк Олдфилд о његовим композицијама.

Воле га и пијаниста Ланг Ланг и Сара Брајтман, а Фон Дајлен каже да ствара музику какву би и сам волио да чује и купује. Шилер ће у марту објавити нови албум “Morgenstund” који ће представити на “Die Neue Arena” турнеји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана