Послије 10 година од погибије, гроб Тошета Проеског изгледа жалосно VIDEO

Blic.rs
Послије 10 година од погибије, гроб Тошета Проеског изгледа жалосно VIDEO

У октобру ове године се навршава тачно 10 година од трагичне смрти македонског анђела Тошета Проеског, а на његовом вјечном починку, затећи ћете срамотан призор.

Наиме, његов гроб се налази на Гумењу, изнад родног Крушева. Тоше и даље почива у импровизованој гробници покривеној теписоном од вјештачке траве у коју је забоден дрвени крст са његовим именом, датумом рађања и смрти.


Гробница је поплочана бекатон плочама, које пропадају и тону, а импровизована метална конструкција је покривена и ограђена пластиком и најлонима.

Такву слику затекла је и екипа емисије 360 степени скопске Алсат-М телевизије.

"Дај мало вјештачке траве да покријем овдје. Дај ми пар плишаних срца да "закрпим" рупе које зјапе. Ти среди ову страну, ја ћу маскирати другу да се не види да је ово мјесто у распадању", овај дијалог су тада скоро свакодневно водила тројица људи, који су се бринули о уређењу и обезбјеђивању гроба Тошета Проеског. То им је постајало све теже, јер је земља на гробу тонула, а страничне бекатон плоче и кровна констукција попуштале.

"Шта да радимо? Мјесто обезбеђујемо од 2. новембра 2007. године. Пуно људи смо дочекали и испратили. Сви носе цвијеће, плишана срца, лутке, мечиће… Ми то сређујемо, али неке ствари се не могу маскирати поклонима. Гроб је у очајном стању. Тијело Тошета је покривено земљом која стално тоне, а на њој је таписон са вјештачком травом.

Падају и страничне бекатон плоче, а попушта и кровна конструкција. Све се распада", немоћно је тада рекао Ратко Трајчевски, један од људи задужен за чување и сређивање гробног мјеста.

Реченицом "Када би видио гдје је, Тоше би се превртао у гробу", у наш разговор се убацио један од фанова покојног македонског пејвача и разочарано изашао напоље.

Скупштина Македоније је 2008. године, непуну годину након његове смрти, донијела одлуку о изградњи меморијалног споменика Тошету Проеском, који је постхумно проглашен за заслужног грађанина Македоније. Са средствима из буџета, споменик је требало да буде готов за двије године. Од тада је прошла скоро деценија, а Тоше и даље почива у гробу на коме нема ни надгробне плоче.

Алсат-М телевизија је покушала да добије одговор зашто је то тако, али је наишла на зид ћутања у државним институција и Фондацији Тоше Проески. Ретко ко и у Крушеву жели да разговара на ову тему због партијске подијељености у граду.

Импровизована гробница је покривена и ограђена пластиком, да вјетар не би разнио предмете које су његови фанови са љубављу остављали на гробу.

Дарија Илић из Словеније, једна од највећих поштовалаца Тошета, већ је научила како се улази у ово, како га је назвала "царство љубави и сјећања". Сваке године по два мјесеца борави у Крушеву, свакодневно бдијући над гробом, јер јој је тако душа мирнија. И она је уочила да све пропада и да се ставри које се остављају на гробу ломе.

"Лијепо је ако се гледа само по томе колико љубави људи доносе собом, и по поклонима које остављају на гроб, али није у реду да је он и даље овако запуштен. Прво је требало да се среди гробно мјесто, а тек послије да се гради његова Спомен кућа, која је заиста велелепна. Мора му се направити достојно почивалиште, да се бар та рана затвори његовим родитељима", изјавила је Дарија Илић за емисију "360 степени".

Према идејном рјешењу које је објавила АлсатМ телевизија, на Гумењу је требало да буде изграђен меморијални споменик Тоше Проески, који би се протезао од платоа у близини његове Спомен куће, па све до самог гробног мјеста, пише "Блиц".

Објекат је требало да има куполу, цркву, фонтану, шеталиште, степенице и пуно цвијећа. Меморијални споменик је требало да буде изграђен до 2012. године, али од тога није уређено ништа.

Мери Гаџовска Стојановска, члан фан клуба Тошета Проеског, каже да би фанови требало да се активирају и направе достојан гроб македонској музичкој звијезди, али да то досадашња власт није дозвољавала ни фамилији, ни неком другом.

У непосредној близини вјечног почивалишта македонског пјевача подигнута је Спомен кућа Тошета Проеског. Објекат у облику крста отворен је 25. априла 2011. године, а на 870 квадратних метара је изложен велики број фотографија и 350 експоната, који материјализују цио животни пут Тошета Проеског.

У меморијалу је хронолошки приказан цио његов живот, од дејтињства и тинејџерских година, до периода када је достигао врх каријере. Ту се налазе и двије његове воштане фигуре у природној величини. Једна га приказује како пјева, а друга како свира.

У центру Спомен куће се налази молитвеник са вјерским предметима које је Тоше посједовао и записи његових размишљања и животне филозофије. Ту је и музички студио у коме је Тоше компоновао, као и дневна соба, пренијета из његове куће у Скопљу.

У дворишту је изложен његов омиљени аутомобил "фолксваген буба", а околина са амфитеатром је намијењена за одржавање скупова и одмор посјетиоца, који на једном зиду могу исписати поруке и мисли о свом идолу.

Тоше Проески је рођен 25. јануара 1981. године, а погинуо је 16. октобра 2007. у тешкој саобраћајној несрећи близу Нове Градишке у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана