Почела 55. та Гуча

Б92
Почела 55. та Гуча

Од јутрос Драгачевом одјекују звуци трубе - највећа српска "журка на отвореном" почела је подизањем саборске заставе, а манифестацију је отворио министар туризма Расим Љајић.

Љајић је оцјенио да је сабор трубача туристички, културни и национални бренд Србије.

"Ово је много више од једног музичког фестивала. Гуча је много више културно чудо него једна културна манифестација. И то културно чудо заслужује много већу пажњу", изјавио је Љајић.

За 55 година сабор је посјетило више од 17 милиона људи. Сваки пети гост је странац, а ове године међу првима стигли су Пољаци.

"Не знам шта да очекујем. Овде смо први пут, дошли смо да се упознамо. Наш пријатељ нам је причао о овом фестивалу, па смо одлучили да га посетимо", изјавила је једна Пољакиња.

Организатори кажу да мјеста има за све посјетиоце сабора. За смјештај у кампу треба издвојити 700 динара, док се цијене ноћења у приватном смјештају крећу од 15 до 20 евра.

Иако је сабор званично почео, све се још увијек припрема за долазак гостију који се у највећем броју очекују од четвртка. Домаћини очекују да ће овогодишњи сабор посјетити више од пола милиона гостију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана