Пет година без Делче... VIDEO

Б92
Пет година без Делче... VIDEO

Музичар и мултимедијални умjетник Милан Делчић-Делча преминуо је на данашњи дан прије пет година.

Делча (1960-2011) је био драматург, писац, перформер, пјевач групе У шкрипцу, један од најпрепознатљивијих гласова домаћег рокенрола. Што се може чути у хитовима групе У шкрипцу као што су "Сиђи до реке", "Београд спава", "Нове године", "Колико имаш година"... и соло песмама "Хајде лагано", "С' језиком у уста"...


Дипломирао је драматургију на Факултету драмских уметности у Београду. Био је сценариста серије Телевизије Београд "У име закона" (1991) и косценариста телевизијског филма "Не скрећи са стазе" (2003).

Аутор је позоришних комада "Хари не путује возом", "Краљево благо" и "Радмило гнусни и Радмила погана", и ТВ емисије "Др. Максимилијан Мрмор". Једно вријеме је радио и као музички уредник Телевизије Метрополис.

Појављивао се у филмовима "Слатко од снова" (1994) и "Црвени камион сиве боје" (2004), као и у серији "Отворена врата" ( 1994-1995 ).

Посљедња Делчина пјесма "Добро је" објављена је на годишњицу његовог рођења 19. новембра 2012. а на исти дан наредне године откривена је спомен плоча на кући у којој је живио и стварао, у Улици Миле Јевтовић 20а у београдској општини Чукарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана