Никад испричана прича о трагичном животу Ривера Финикса

Агенције
Никад испричана прича о трагичном животу Ривера Финикса

Ривер Финикс био је једна од највећих холивудских звијезда, а његов живот се нагло угасио 30. октобра 1993. године. Његова дјевојка Саманта Матис је након 25 година ћутања одлучила да проговори о догађајима који су претходили његовој смрти.

Она је у исповести за Гардијан испричала све детаље. Те кобне ноћи, када је холивудски глумац умро, Саманта, његов брат Хоаким Финикс и сестра Рејн упутили су се у ноћни клуб Вајпер рум у Лос Анђелесу, чији је власник био Џони Деп.

Саманта је за Гардијан рекла да је мислила да ће у клубу оставити његовог брата и сестру, а затим отићи кући, али кад су стигли, он јој је рекао да су ту неки људи који желе да он свира с њима и питао је да ли је у реду да остане.

"Знала сам да нешто није у реду, нешто што не могу разумијем. Нисам видјела да се неко дрогира, али он је био под дејством нечега и нисам се осјећала угодно због тога", испричала је она.

Иако јој није било драго, пристала је да остане јер се надала да се неће дуго задржати.

"Четрдесет пет минута касније био је мртав", рекла је и почела да плаче.

Слиједеће седмице биће обиљежено 25 година од смрти једног од најперспективнијих младих глумаца, који је, иако је мрзио клишее у вези са Холивудом, умро управо на начин на који би се то догодило у неком холивудском сценарију - са само 23 године у клубу на Сансет булевару.

Финикс је презирао славу и оно што она доноси, али се увијек надао да може да је искористи да учини неко добро дјело, а у већини својих интервјуа, наводи Гардијан, страствено је говорио о вегетаријанству и заштити животне средине.

"Како је Ривер одрастао, све више му је сметало то што га људи гледају као узорног дјечка. Често је говорио да би волио да буде анониман. Кад није био филмска звијезда, био је мисионар. Постоји нека љепота у томе, он је био човјек са сврхом, вођа, али то је са собом носило и дубоку усамљеност", испричала је његова мајка у интервјуу за Есквајер.

За разлику од многих славних особа које су умрле младе, он је остао запамћен не само по раној смрти већ и по изузетном таленту.

Морао је да се брине за породицу

Саманта је открила да је био изузетно близак са својом породицом и да су га сви подржавали, али се веома бринуо због тога што његов отац има проблем са алкохолом. Ривер је почео да ради кад је имао само осам година, и од малих ногу је сматрао да, умјесто оца, треба да се брине о својој породици.

"Годину дана прије смрти рекао је да мора да сними још један филм како би имали довољно новца да његова најмлађа сестра може да оде на факултет. Не знам да ли је то била истина, али тако ми је рекао", тврди Саманта, која је била с њим кад је умро, али о томе никад прије није говорила.

Она је у интервјуу испричала и како су се упознали и да је то било када је имала 19 година. Упознали су се у једном клубу када јој је пришао и затражио цигарету.

"Звучи глупо, али знала сам да ће нас судбина спојити једног дана. Између нас је било толико хемије", рекла је она, а то се и обистинило три године касније, кад су обоје добили улогу у истом филму.

Хероин је узео тек у клубу

Она тврди да је Ривер био предивна особа која је сваком помагала.

"Али кад је њему требала помоћ, није било никога. Колико ја знам, није се дрогирао док смо били у вези. Али тада сам била веома млада. Ипак, неколико дана прије његове смрти, схватила сам да се с њим нешто догађа. Ништа нисам видјела, али мислим да је хероин који га је убио узео тек у клубу те ноћи", рекла је она.

Испричала је да се вратила из тоалета и схватила да су Ривера и још једног мушкарца избацили из клуба. Кад је изашла на улицу, затекла је свог дечка како лежи на поду у грчевима.

"Почела сам да вичем на другог мушкарца питајући га што је узео, на шта ми је он рекао да пустим Ривера на миру јер му кварим ужитак", присјећа се она.

Тражећи помоћ, утрчала је у клуб и пронашла његовог брата и сестру, а тада је 19-годишњи Хоаким позвао хитну помоћ. Тај позив је касније био пуштен на свим радио-станицама.

"Има нападе, молим вас, пожурите, он умире", говорио је он кроз сузе.

Док су болничари дошли до њега, Ривер је већ био мртав. У службеним документима као узрок смрти наведено је да је Ривер умро од комбинације хероина и кокаина.

"Све је примао к срцу. Да је данас жив, бавио би се глумом и режијом. Спасавао би планету, живио би свој живот. Зар то не би било лијепо?" закључила је Саманта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана