Ко је убио Ејми Вајнхаус?

Агенције
Ко је убио Ејми Вајнхаус?

Нови документарац "Амy" уперио је прст у неколико људи блиских трагично настрадалој пјевачици као у главне кривце за њену смрт. Редитељ Асиф Кападија у интервјуу за The Daily Beast објашњава чија је то кривица.

Филм на интиман начин описује живот Ејми Вајнхаус, талентоване пjевачице и намучене душе, као подсjетник колико је тешко водити личне битке пред цjелим свијетом.

Филм садржи и неке кућне и архивске снимке које су направили њени пријатељи, телевизије и папараци, као и интервјуе са неким људима који су били уз Ејми док је пролазила кроз различите фазе метеорског успјеха и шокантног пада.

Кападија је за потребе снимања обавио готово 100 интервјуа, али је њен отац ипак осудио редитеља и продуценте тврдећи да Ејмин живот нису представили вјеродостојно.

Главни разлог је то што је у филму описано како је Мич Вајнхаус упркос настојањима Ејминог продуцента да је 2005. пошаље у клинику за одвикавање од алкохола, тврдио да тако нешто није неопходно.

У једном нарочито непријатном дијелу филма у ком Мич прати ћерку на Свету Луцију гдје је требало да избјегне искушења којима је у Лондону свакодневно била изложена, отац пјевачице води и екипу сниматеља који су снимали цијело путовање. Шта је желио тиме да постигне? Да ли су му слава и новац били важнији од ћеркиног здравља?

Филм међутим говори и о нашој кривици – култури која је "гутала" са незаситим жаром сваки снимак, фотографију и причу о посрнућу младе пјевачице. Да ли смо лоши колико и папараци који су је прогањали?

Кападија је и себи постављао сва ова питања.

Публика ће можда очекивати да им овај филм укаже на кривца. Као редитељ сте избјегавали да се изјасните. Ови интервјуи не указују на јасног кривца?

Не желим да упирем прст у било кога, зато што мислим да је ријеч о скупу елемената. То има везе са самопоуздањем. То има везе са идејом породице. Све се може чути у њеним пјесмама. Она то говори на свој начин. Она каже шта се десило у пјесми "Рехаб". "Рехаб" заправо документарна пјесма о томе шта јој се догодило с првим менаџером, који је желио да је пошаље на клинику за одвикавање, што она није жељела. Дјелује ми да што је више говорила "не", попут неког детета, више је мислила "да".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана