Џон, Џим савременици који се никада нису срели?

Б92
Џон, Џим савременици који се никада нису срели?

Марк Дејвид Чепмен испалио је 8. децембра 1980. године, испред њујоршког здања Дакота, у коме је енглески музичар Џон Ленон живио са супругом Јоко Оно претходних седам година, метак у славног Битлса. Та вијест је шокирала свијет.

Све се одиграло у тренутку. Смрт је проглашена само 10 минута касније. Било је 11 сати увече. А само пар сати раније, Ленон је Чепмену потписао копију свог албума „Double Fantasy“.


Ленон је тада имао 41 годину. Његов савременик Џим Морисон толико није дожвио. Рођен 8. децембра 1943. године, један од најхаризматичнијих пјевача у историји рокенрола, живот је окончао у Паризу 1971. у 27. години. Иако му је, према званичном извјештају, отказало срце, околности његове смрти и тајна сахрана предмет су мистификација деценијама уназад.

Према урбаној легенди, насталој нешто раније, Џим Морисон је 23. септембра 1968. године посјетио чувени лондонски „Еби роуд“ студио, гдје је као гостујући извођач наводно снимао пратеће вокале за Ленонову пјесму „Happiness Is a Warm Gun“, са чувеног „Бијелог албума“ Битлса. Његов глас се, наводно, може чути у пратећем хору.

Снимање се дешавало у вријеме непосредно послије прве европске турнеје Дорса, када су Морисон и његова дјевојка Памела Курсон изнајмили стан у Лондону, где су провели неколико недјеља.

Аутор биографске књиге о животу фронтмена Дорса „Jim Morrison: Live, Death, Legend“, Стефан Дејвис, међутим, твдри да се Морисон „не појављује на тој, наизглед, савршеној студијској продукцији“, односно да о томе не постоји никакав запис у документацији студија за наведени датум.

Годину дана касније, 13. септембра 1969, Џон и Џим су наступали на концерту „Toronto Rock and Roll Revival“, гдје је Ленон био дио Plastic Ono Banda који су сачињавали његова супруга Јоко Оно, Ерик Клептон, Клаус Ворман и Алан Вајт. То је био први наступ Ленона без Битлса.

Иако постоје индиције да су Ленон и Морисон, том приликом, ступили у контакт, за то нема јасних доказа. Иначе, цио догађај у Торонту обиљежио је „пилећи инцидент“, када је Алис Купер бацио живу кокошку у публику, која му ју исту вратила на бину. И тако неколико пута, све док од јадне животиње није остало ништа.

Алиса Купера са Леноном и Морисоном везује и клуб „The Hollywood Vampires“, који је током седамдесетих година држао у Лос Анђелесу. То је била нека врста ексклузвиног бара чија су клијентела углавном биле бројне познате личности и Куперове колеге, међу којима су најредовнији били Џими Хендрикс и Кит Мун, али и Џон и Џим.

 „Ти људи су ме научили како се пије“, говорио је Купер. „То су били моји другари за цирку и сви су, на неки начин, сами себи пресудили. Џонова смрт је ипак била много трагичнија него било чија друга. Била је изузетно трагична!“

Причајући о њима двојици, Купер напомиње да је Џим Морисон био изузетно самодеструктиван.

„Изгледа невjероватно да је доживио 27 година. Сви који су га знали нису могли да вјерују да је и толико догурао. Шта је све себи радио, чудо је да није скончао у 19-ој. Џон, међутим, уопштеније био такав“, причао је Купер 2012. године за магазин „Westwoord“.

Званичне биографије Битлса и Дорса не спомињу међусобна укрштања путева два велика бенда. Не постоје ни заједничке фотографије њихових чланова, нити било какви подаци о њиховим евентуалним дружењима или званичним контактима.

Постоје само наговјештаји, који би можда могили да послуже као добра основа за неку будућу литерарну обраду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана