25 година касније: Шта се заправо догодило у споту за November Rain? VIDEO

Agencije
25 година касније: Шта се заправо догодило у споту за November Rain? VIDEO

Прошло је 25 година откада је на МТВ-ју први пут приказан спот бенда Guns N' Roses за пjесму "November Rain". Колико год пута га погледали, многи фанови ни дан данас не знају о чему се тачно ради.

Вjенчање је ту, млада је мртва, али постоји кључно питање које све вријеме виси у ваздуху.


Како је млада умрла?

Иако су прави фанови вјероватно одавно дошли до ове информације, већина људи не зна одговор.

Додуше, не зна ни члан бенда Слеш који је кратко и јасно то назначио, док је Ексл Роуз изјавио да је спот снимљен према краткој причи.

Све је почело још 1983.

Овај деветоминутни хит многи сматрају једном од најнејаснијих рок опера у историји.

Ријеч је о синглу с хит албума "Use Your Illusion I ", објављеног 1991, а пјесма се одмах по изласку пробила на Билбордову Топ 10 листу и аутоматски стекла статус најдуже пјесме која се нашла на врху.

Роуз је почео да је пише још 1983, а једна од верзија трајала је скоро 20 минута.

За спот који је објављен у фебруару 1992, група је ангажовала режисера Ендија Морахана, који је надгледао снимање њихових пређашњих спотова за "Don't Cry" и "You Could Be Mine ".

Роуз је одлучио да ангажује и Дела Џејмса да осмисли адаптацију једне од његових кратких прича. Ријеч је о "Without You", која прати пjевача којег прогања смрт његове дjевојке. Улога девојке припала је Роузовој тадашњој дjевојци, манекенки Стефани Симор.

Укључени тврде да не знају како је погинула

Идеја је била да се сними спот епских размера, а трошкови продукције расли су из дана у дан.

Главна локација била је црква коју су у пустињи у Новом Мексику саградили за 150.000 долара и притом организовали и сцену концерта с више од 1.500 статиста. Легендарна Слешева солажа снимљена је хеликоптером.

Морахан је у разговору описао атмосферу на снимању: "Имали смо пет камера, кранове, хеликоптер, огромну екипу. И то све за сцену од 27 секунди". Цио спот коштао је тада рекордних милион и 500 хиљада долара.

Лик младе битан је за причу јер се у споту сугерише да је недуго након вјенчања починила самоубиство.

Или не?

Нико није знао шта се дешава.

"Радило се о концепту. Пјесма је јасна сама по себи, али видео је сложен. Знам само да постоји сцена венчања, а концепт вјенчања није ми се свидио", изјавио је Слеш за Хафингтон пост 2014. године.

Морахан тврди да не зна зашто је Симор снимљена у ковчегу тако да јој огледало прекрива пола лица.

Шта се заправо догодило?

Управо у причи "Without You " сазнаје се да је младеа починила самоубиство, пуцавши себи у главу пиштољем.

Дакле, то би објаснило и огледало које се понекад користи у ситуацијама с отвореним ковчегом, када је глава тијела унакажена, па одраз у огледалу ствара илузију да је све у реду.

Дјевојку, дакле, није убио пљусак, а кривац није ни Ексл Роуз који, према појединим тврдњама, спада међу осумњичене јер постоји сцена у којој пролази поред продавнице оружјем.

Били задовољни овим објашњењем или не, једино је које постоји, али то очигледно није посебно погодило гледаоце јер је "November Rain" и данас један од најгледанијих спотова 20. вијека.

Исто важи и данас, 25 година касније - на Јутјубу има више 860 милиона прегледа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана