Умро дизајнер Гагариновог свемирског брода

Танјуг
Умро дизајнер Гагариновог свемирског брода

Руски инжењер Олег Ивановски који је радио на изградњи летјелице Восток, на којој је Јури Гагарин први пут у историји облетио нашу планету, умро је јуче у 92. години, саопштила је руска свемирска агенција.

Ивановски је био виши дизајнер у фабрици под шифрованим називом ОКБ-1 гдје је саграђен свемирски брод Восток којим се 12. априла 1961. славни космонаут винуо у свемир.

"Директно је учествовао у припремању лета првог свјетског космонаута", наводи се у саопштењу Роскосмоса, преноси АФП.

"Посљедњи који се руковао са првим свјетским космонаутом прије него што је полетио у орбиту био је Олег Генрикович Ивановски. Након што се с њим поздраво, затворио је врата летјелице", стоји у саопштењу руске свемирске агенције, која је објавила фотографије на којима Ивановски помаже Гагарину да се попне уз степенице до улаза у свемирски брод и смјести у сједиште.

"Угурао сам га у кабину. Загрлио га, руковао се с њим и ударио руком о његов шљем прије него што сам изашао. Тренутак касније и врата су се затворила", присјетио се Ивановски у интервјуу који је 2007. дао листу Росијскаја газета.

Услиједио је тренутак напетости када је главни дизајнер Сергеј Корољов упозорио да врата летјилице не шаљу сигнал да су херметички затворена.

Ивановски се сјетио да је морао брзо да замјени врата прикачена за 32 шарке, док га је Гагарин пратио на огледалцету пришивеном за рукав, све вријеме пјевушећи пјесму "Домовина чује, домовина зна..."

Касније се испоставило да су врата била исправна, а да је проблем био у једном од свијетала Контролне мисије које је грешком слало погрешну поруку, испричао је Ивановски.

Инжењери су имали припремљени тајни код који су намјеравали да користе у случају да се Гагарин онесвијести или изгуби контролу током лета.

"Од седам летова који су претходили Гагариновом, само су три била успјешна, а једино су се два вратила на Земљу. Свакако да је то био велики ризик", рекао је Ивановски.

"Учинили смо све што је било у нашој моћи да лет буде што безбједнији у складу са нивоом знања и способности којима смо тада располагали", навео је он.

Ивановски је рођен у Москви. Борио се у Другом свјетском рату и учествовао у Побједничкој паради на Црвеном тргу. Након рата је студирао на московском Институту за физику и технологију. Почео је да ради 1957. као виши инжењер свемирске изградње, а касније је радио на совјетским лунарним мисијама без посаде.

"Био је невјероватна особа, херој који је живио живот у име науке и за домовину", истиче се у поруци Роскосмоса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана