У тлу Марса узгојени парадајз, грашак и ротквице

Агенције
У тлу Марса узгојени парадајз, грашак и ротквице

Уколико сте помислили да је узгајање биљака на Црвеној планети као што је приказано на филму "Марсовац" једна обична фикција и машта, размислите поново јер сте очигледно погријешили.

Тим холандских научника недавно је у тлу које одговара саставу тла са Марса успио да узгоји јестиве биљке које су успут и безбједне за човјека. Стручњаци са Универзитета у Вагенингену објавили су резултате експеримента у којем је од 10 врста биљака успјешно развијено њих четири.


Ријеч је о парадајзу, ротквицама, ражи и грашку који у себи нису показали елементе токсичности па су као такве проглашене јестивима. Штавише, одређени нивои концентрације тешких метала били су нижи него у биљакма које расту у обичној земљи.

Остаје да се биљке тестирају по ригорозним холандским и америчким сигурносним стандардима, а уколико и ти тестови задовоље очекивања, научници ће својим спонзорима приредити праву гозбу. Шест других биљака није задовољило стандарде здраве исхране.

"Можемо их слободно јеси и јако ме занима каквог су укуса", рекао је вођа тима еколог Вигер Вамелинк.

Експеримент је започео у априлу 2015. године, а поред парадајза, ротквица, ражи и грашка, научници су покушали да развију здраве примјерке празилука, спанаћа, руколе и квиноје.

Биљке су расле у симулираном Марсовом тлу који је креирала НАСА, при условима Земљине атмосфере. Заправо, ријеч је о претпостављеном начину узгоја биљака који ће се десити приликом доласка првих људи на Црвену планету.

"Узгајање ће се одвијати у објектима како би се биљке заштитиле од неповољних услова на Марсовој површини", објашњава Вамелинк.

Ипак, остаје нејасно да ли ће конзумирање ових биљака на Марсу имати исти ефекат на људско тијело као конзумирање на Земљи, тј. како ће се било која концентрација тешких метала понашати у приликама слабије гравитације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана