Почиње играње бога? Комитет САД подржао генетску модификацију

Почиње играње бога? Комитет САД подржао генетску модификацију 17.02.2017 16:13 | Агенције

Измјена гена би могла да буде дозвољена ускоро, али под врло специфичним околностима, пише Popular Science.

Од кад је CRISPR - јефтина и лака технологија за измjену гена, ступила на сцену, научници се баве једним од највећих етичких питања – могућношћу промjене гена људских ембриона уз потенцијално мијењање ДНК слиједећих генерација.


Питање треба ли дозволити тако драматичну и трајну промјену јавило се када је постало јасно да CRISPR техника знатно оклакшава вршење измјена на генима.

Ове дискусије достигле су своју кулминацију за време Самита за измјену гена у Вашингтону у децембру 2015. године.

На том вишедневном митингу, лидери Америке, Енглеске и Кине расправљали су о начину употребе CRISPR технологије. Закључак је био да би генетска измјена соматских ћелија (гдје измене не утичу на репродукцију јединки и самим тим не могу да се пренесу на будуће генерације) требало да буде дозвољена.

Најскорији извјештај се не разликује много од извјештаја из 2015. - Амерички научни савјетодавни комитет подржава измјену људских ембриона, али у веома специфичним условима. Наиме, потребно је спровести обимна додатна истраживања да би генетичари и љекари стекли јасну слику о ризицима повезаним са CRISPR методом. Једном када до тога дође, измјене би требало да се врше само са циљем лијечења појединих болести или инвалидитета, и то само ако не постоје друге опције.

Научници ће такође морати да ријеше проблем измјене погрешног дјела генома.

Велика је вјероватноћа да чак ни у будућности регулаторна тијела Америке неће дозволити употребу CRISPR -а ни у ком случају, осим за третирање ријетких болести и инвалидитета, тако да примјере „дизајнираних беба" свакако нећемо видјети у скорије вријеме.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица