Peti festival nauke u Banjaluci: Robot od lego kockica zvijezda festivala

A. J.
Peti festival nauke u Banjaluci: Robot od lego kockica zvijezda festivala

Banjaluka - Dom omladine Banjaluka juče je okupio mlade i stare ljubitelje nauke, inovatore i istraživače na petom po redu Festivalu nauke koji je otvorio ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić.

Na festivalu je predstavljeno 18 izlagača, među kojima su srednje škole i predstavnici fakulteta oba univerziteta u RS, te Centar za promociju nauke iz Beograda.

- Popularizacija nauke je cilj festivala koji će trajati dva dana. Posjetioci će imati priliku da vide različite eksperimente iz fizike i hemije, hologram, robota od lego kockica i 3D štampač - rekao je Komić i naglasio da je  znanje strateški resurs Srpske. 

Đaci, ali i stariji radoznalci posmatrali su tehniku popravljanja zuba, kako nastaje eksperiment zlatna kiša, kako štampa 3D printer, robota od lego kockica...

Za najmlađe posjetioce organizovane su radionice kako bi nakratko postali mali naučnici. 

- Na radionicama će učiti o magnetima, te o pomračenju Sunca i Mjeseca - kaže psiholog i vaspitač predškolske ustanove "Maslačak" Lara Pejić.

Šef studijskog programa hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci Milica Balaban i njeni studenti pokazali su uz različite rastvore brojne eksperimente iz oblasti hemije. Učenica Anđela Bojko na festivalu se oprobala u popravci zuba pa je poželjela da postane zubar.

U Muzeju RS postavljen je planetarijum, a pet banjalučkih fakulteta organizuje Dane otvorenih vrata, dok će naveče na svečanoj akademiji biti dodijeljene nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana