Отровне врсте паукова хрле у Европу

Агенције
Отровне врсте паукова хрле у Европу

С доласком хладнијег времена, паукови траже своја склоништа у европским домовима, а њихов број ће због јачања свjетске привреде убрзано расти, наводи се у студији Универзитета у Берну.

Истраживачи с института за зоологију истичу да сваке двије године у Европу стиже нова врста паука, а та динамика би ускоро могла да се промјени, тако да ћемо се са новим врстама сусретати сваке године.


У студији се наводи да су "увезене врсте" често веће од аутохтоних, што се прије свега односи на оне које долазе из Азије.

“Еволуција климе у Европи чини да животни услови све више одговарају суптропским врстама паука, због чега постоји опасност од доласка отровних врста”, упозорио је професор зоологије Волфганг Нентвиг.

Он је додао да је с једне стране добро имати ове зглавкаре јер лове разне инсекте и њихов отров се користи у фармацеутској индустрији, али да није пријатно посматрати како освајају скривена мјеста наших домова.

Расте и страх од паукова или арахнофобија, која важи за једну од најучесталијих људских фобија. Истраживања су показала да се око 15 одсто људи ужасава ове животиње.

С друге стране, паукови се не плаше човјека, а попут већине хладнокрвних животиња, привлаче их топли људски домови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана