Научници: Овај закржљали орган ипак није бескористан

Срна
Научници: Овај закржљали орган ипак није бескористан

Једна од првих ствари која се учи на часу биологије у школи јесте да људски организам има бројне закржљале органе попут слијепог цријева или умњака. Они су у процесу еволуције престали да буду корисни јер смо се прилагодили новом начину живота.

Ипак, амерички научници недавно су потврдили ранију претпоставку према којој слијепо цријево није толико бескорисно као што се вјеровало, пише Хафингтон пост.


За разлику од умњака, од којих и данас можемо да имамо више штете и бола него користи, људско слијепо цријево представља много више од непотребне 'темпиране бомбе' у абдомену.

Штавише, нова студија показала је да служи за обављање врло важне биолошке функције. Апендикс, како се стручно назива, или црвуљак, доприноси контроли имунолошког система.

Функција апендикса дуго је збуњивала научнике. Чарлс Дарвин је вјеровао да је ријеч о атавизму из прошлости, када је нашим прецима служио за варење биљне хране. Та претпоставка се касније наметнула као водећа хипотеза.

Али студија чији су резултати објављени прошле недјеље упућује на то да слијепо цријево нема никакве везе с варењем, већ да је важан секундарни имунолошки орган, односно 'складиште' цријевних бактерија које подстичу јачање обране организма од разних болести.

Још 2007. године група научника изнијела је претпоставку да слијепо цријево можда служи као 'складиште' добрих бактерија, а доктор Хедер Смит с америчког Универзитета Мидвестерн у Аризони данас има неколико доказа који потврђују изнесену претпоставку - оно помаже у обнављању цријевне флоре након болести попут дизентерије и колере.

Доктор Смит је истакла да се у њему налазе резерве корисних бактерија које чекају да уђу у дигестивни тракт и попуне мјеста која су упражњена због болести.

Смитова је с колегама проучила 533 врсте сисара, провјеравајући да ли имају апендикс. Установљено је да тај орган готово никад у потпуности није нестао код оних животиња код којих се развио, што је, по мишљењу научног тима, снажан аргумент који указује на то да овај дио тијела има своју сврху.

Детаљније студије показале су да су животиње с црвуљком имале већу просјечну концентрацију урођених лимфоидних ћелија или лимфоцита у ткиву, који штите организам од инфекција.

А шта је с очувањем имунитета код оних којима је слијепо цријево уклоњено оперативним захватом?

"Не брините. То само значи да ће вам требати нешто више времена да се опоравите након што оболите", рекла је доктор Смит за Тајм.

Црволики изданак дио је система органа за варење који изгледа као прст на рукавици и одваја се од дебелог цријева на мјесту непосредно иза танког цријева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана