NASA запретила произвођачима аутомобила

Агенције
NASA запретила произвођачима аутомобила

NASA је у сарадњи са аутомобилском индустријом развила прототип електричног возила Modular Robotic Vehicle (MRV). Иако прије свега намијењен свемирским истраживањима, MRV посједује технологије и системе које би многи возачи радо видјели у својим "земаљским" аутомобилима.

Мада на први поглед подсјећа на возило за голф терене, MRV је много више од тога.

Погоне га 4 електромотора смјештена у точкове. Осим што сви точкови имају сопствени погон, сваки од њих може се заокретати независно од осталих.

На тај начин, постижу се изванредне маневарске способности - аутомобил се може вртјети у круг у мјесту. Ова карактеристика не само што је забавна, возилом се може проклизавати на најнеобичније могуће начине, већ је изузетно корисна приликом паралелног паркирања на малом простору.

MRV-ом се може управљати и даљинским путем а његова маршрута се може програмирати унапред.

У ком смијеру ће се даље развијати ово необично возило, остаје да се види. Примарно, MRV је намијењен тестирању технологија које ће вјероватно бити примјењене на будућем лунарном или марсовском роверу.

Ипак, судећи на основу практичних особина које смо видјели током кратке демонстрације возила, NASA би могла да размисли и да се озбиљно укључи у развој комерцијалног високотиражног путничког аутомобила на електрични погон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана