Девет ствари које нисте знали о животу Николе Тесле

History.com
Девет ствари које нисте знали о животу Николе Тесле

Никола Тесла један је од најутицајнијих проналазача свијета, који је заувијек измјенио ток којим се човјечанство кретало.

Представљамо вам неколико ствари које ниста знали о Тесли:

Шок због смрти брата претворио га је у мистика

Преломни тренутак у дјетињству Николе Тесле била је смрт Његовог старијег брата Данета. У годинама послије његове смрти, Тесли, чији су отац и дједа били православни свештеници, почела су да се јављају привиђења "ватрених језика" у ваздуху.

Као тинејџер је успио да снагом воље контролише те визије, али је касније током живота почео да их прихвата, а касније је тврдио да може да комуницира чак и са њујоршким голубовима.

Тесла је на кратко живио од копања канала

Након што је дипломирао, Тесла је радио за Едисонову компанију у Паризу, али је отпутовао у САД 1884. надајући се да ће радити за Едисона лично.

Тесла је брзо добио посао инжењера у сједишту компаније, захваљујући томе што је "Чаробњака из Менло Парка" импресионирао својом генијалношћу и вредноћом.

Након што је Едисон успутно рекао да ће платити 50.000 долара особи која унапреди дизајн генератора једносмјерне струје, Тесла је ноћима радио како би дошао до рјешења.

Едисон је одбио да му плати, тврдећи да се шалио. Недуго потом, Тесла је напустио Едисона како би сам отворио компанију, али је у недостатку новца, док је тражио инвеститоре, копао канале за дневницу од два долара, како би скрпио крај с крајем.

Уз помоћ Марка Твена умало је открио рентгенске зраке

Твен и Тесла су се спријатељили деведесетих година 19. века захваљујући Твеновој дугогодишњој фасцинираности технологијом и иновацијама.

Пошто је посјетио Теслу у његовој лабораторији, Твен је позирао за једну од првих фотографија под свјетлошћу инкандесцентне сијалице.

Тесла и фотограф Едвард Рингвуд Хјуит позвали су Твена у лабораторију да позира још једном, овог пута под свјетлошћу такозване Крукове тубе.

Када је проналазач прегледао добијене негативе, мислио је да је апарат био покварен, јер су добијене фотографије биле замућене.

Само неколико недјеља касније, њемачки научник Вилхелм Рентген објавио је откриће ретгенских зрака које производи Крукова туба, па је Тесла схватио да су Твенову фотографију покварили метални завртњи у камери.

Направио је бродић на даљинско управљање

У јеку шпанско-америчког рата 1898. један од Теслиних пројеката био је минијатурни брод који се покртао, заустављао и којим се управљало путем радио сигнала.

Када је поднео захтјев за патент, амерички Патентни завод одбио је да вјерује да би такав уређај могао да ради и послао свог агента у Теслину лабораторију у Менхетну, како би демонстрирао своју идеју.

Тесла је показао брод и другим важним посјетиоцима, укључујући Ј.П. Моргана и Вилијама К. Вендербилта.

Рекао је Њујорк Посту да би његов изум, који би омогућио да се битке воде и без стављања људи у ризик, могао да оконча ратове у цијелом свијету.

Заиста је примио сигнале из свемира

Током лета 1899. Тесла је поставио пољску лабораторију у Колорадо Спрингсу, како би испитао могућности преношења информација и струје на велике удаљености.

Једног јулског дана, док је пратио грмљавину, Теслина опрема прикупила је серију необичних сигнала.

Након што је искључио могућност утицаја Сунца и сигнала са Земље, схватио је да они вјероватно потичу са друге планете.

Предстојећег Божића, на захтјев Америчког Црвеног крста да предвиди највеће научно достигнуће у наредном вијеку, Тесла је написао: "Имамо поруку са другог свијета, непознатог и далеког. Она гласи: један, два, три..."

Тек 1996. су научници реконструисали Теслин експеримент и показали да је ријеч о сигналу који је изазван проласком Јупитеровог мјесеца Иоа кроз магнетно поље планете.

Теслину лабораторију осмислио је чувени архитекта Стенфорд Вајт

Тесла је 1901. убједио финансијера Ј. П. Моргана да инвестира 150.000 долара у нову лабораторију на Ворденклифу, на сјеверној обали Лонг Ајленда, која би била нови центар Теслиног рада на преносу елекртричне енергије и радио сигнала.

Стенфорд Вајт, водећи архитекта САД у то вријеме и Теслин дугогодишњи пријатељ, дизајнирао је лабораторију класичних пропорција уз гигантски торањ висок 56 метара.

Торањ који би био видљив чак и из Њу Хејвена у Конектикату.

Имао је тешке односе са финансијером Ј.П. Морганом

Пошто су средства за изградњу Ворденклиф торња потрошена прије него што су радови завршени, Тесла је преклињао Моргана да му обезбједи још новца, али је био одбијен.

Иако неки биографи тврде да је Морган смањио инвестиције, када је схватио да Теслин план да пренос струје учини бежичним неће бити профитабилан, кључни фактор је био тај што се Морган плашио да ће бити ухваћен у тржишним спекулацијама око радио пројеката.

У јулу 1903. након што је добио врло тупо одбијање од Моргана, Тесла је поломио добар дио опреме и покренуо муње изнад торња које су ударале до поноћи.

Годину дана касније, поново је замолио Моргана за помоћ, а након кратког одговора ("Не"), Тесла га је оптужио да је овај иначе побожни припадник епископалне цркве "муслимански фанатик".

Посљедње године је провео као усамљеник

Иако је деценијама био дио високог њујоршког друштва, старост и сиромаштво, чинили су Теслу све изолованијим.

Живео је сам у хотелима и више волио друштво голубова него људи.

Ипак, задржао је један елемент старих дана – сваке године 10. јула, на свој рођендан, одржавао је конференције за штампу.

Када је напунио 79 година, представио је осцилатор који стаје у џеп и може да уништи Емпире Стате Буилдинг.

Годину дана касније, говорио је о својој тајни дуговечности: мрдању ножних прстију.

Платио је рачун у хотелу моделом "зрака смрти"

 

Лабораторија у Ворденклифу на послијетку је предата власницима Валдорф-Асториа хотела као дИо исплате за Теслина дуговања.

Деценијама касније менаџери Говернор Цлинтон хотела добили су сличан дио Теслине опреме: дрвену кутију за коју је Тесла рекао да садржи радни модел оружја које би могло да оконча све ратове.

Теслин "зрак смрти" могао би да заустави сваку војску, што би ратовање учинило излишним.

Када је предао кутију са моделом, Тесла је упозорио запослене у хотелу да је никада не отварају.

Они су у страху сакрили кутију у магацин. Послије Теслине смрти 1943. кутија је ипак отворена, а откривено је да садржи само неколико старих и безопасних компоненти електро уређаја.

Хеликоптер

Теслин најранији изум вјероватно је био хеликоптер који је још као дијете осмислио у Смиљану. Ријеч је о летјелици коју су погониле јунске бубе причврћене за врхове њених ротора. Међутим, прије него што је покренуо летјелицу, један дјечак је наишао и почео да једе бубе које је Тесла ухватио. Згађен и ужаснут, Тесла је избјегавао инсекте до краја живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана