Црна рупа или ванземаљци: Одакле допиру мистериозни сигнали?

express.hr
Црна рупа или ванземаљци: Одакле допиру мистериозни сигнали?

Брзи радио-импулси (fast radio burst - FRB) први пут су откривени 2007. године, а од тада су регистровани укупно 18 пута, с тиме да се само један од тих сигнала понављао неколико пута.

Након што је први сигнал открио телескоп "Australia's Parker", научници су анализирали сигнал који се понавља како би покушали да установе одакле он долази и шта га производи.

Импулси су изразито јаки иако трају врло кратко, између 30 микросекунди и 9 милисекунди. Ослобађају невјероватно велику количину енергије, еквивалентну оној коју Сунце ослободи током једног дана. Као њихов извор прошле године је детектована патуљаста галаксија удаљена више од три милијарде свјетлосних година. Научници су сада дошли до још открића о неуобичајеним условима у којима они настају.

"Импулси су изразито поларизиовани и долазе из околине која има изразито јако магнетно поље. Сигнале смо детектовали на вишој фреквенцији него досада. Када радио таласи пролазе кроз магнетно поље долази до њихове 'ротације', појаве познате као Фарадајев ефект или ротација. Ротација је јача што је јаче магнетно поље, а за ове импулсе је најјача икада измјерена. То нам указује на то да сигнали долазе из два потенцијална извора - или из близине масивне црне рупе или из моћне небуле, интерстеларне измаглице или облака препуних водоника, хелијума и других јонизиованих гасова у којима се рађају звијезде", наводи се у студији коју је објавио часопис Натуре.

"Ово отвара нова питања, јер ако је ријеч о извору блиском црној рупи", каже Џејсон Хеселс са Универзитета у Амстердаму, "није јасно како би таква црна рупа уопште могла да егзистира унутар патуљасте галаксије".

"Што се директног извора тиче, сматрамо да је ријеч о пулсару, неутронској звијезди која емитује електромагнетно зрачење", каже Хеселс.

Брзи радио-импулси долазе из врло неуобичајених услова, гдје се смјењују врло јака и врло слаба магнетна поља, што је научнике натерало да размишљају о близини црне рупе.

Вишал Гајар, научник који ради на пројекту SETI (Search for Exstraterrestrial Intelligence), напомиње да не треба одмах искључити могућност да сигнал долази од интелигентног живота из дубоког свемира.

"Трудимо се да пратимо како се својства импулса мијењају кроз вријеме, како бисмо разазнали која је хипотеза тачна: Да ли је ријеч о неутронској звијезди поред црне рупе или неутронској звијезди унутар небуле", каже Хеселс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана