Бизарна појава на Антарктику: Зашто се фоке паре с пингвинима?

Агенције
Бизарна појава на Антарктику: Зашто се фоке паре с пингвинима?

На једном удаљеном, ненасељеном острву на Антарктику, научници су примјетили да фоке покушавају да ступе у сексуалне односе с пингвинима, пише ББЦ.

Ова појава десила се више него једном, а ‘протагонисти’ су били различити, тако да су научници одлучили да ову необичну појаву забиљеже на видео-снимку и објаве детаље у магазину "Поларна биологија".

Необично сексуално понашање фока није их много изненадило, с обзиром на то да је још 2006. примјећено да једна фока на острву Марион покушава да се пари с краљевским пингвином.

У то вријеме, постојале су теорије да је такво понашање посљедица сексуалне фрустрације или неискуства младе фоке, да је можда ријч о агресивном, предаторском понашању или да је игра једноставно прерасла у сексуални чин.

Међутим, нови детаљи, објављени у студији "Multiple occurrences of king penguin (Aptenodytes patagonicus) sexual harassment by Antarctic fur seals (Arctocephalus gazella)", и даље изненађују стручњаке.

Након 2006. догодила су се још три случаја насртаја младих мужјака фоке на пингвине непознатог пола.

Код сва четири инцидента забиљежен је исти образац. Фока би сваки пут појурила пингвина, ухватила га и зајахала. Затим би неколико пута покушала да се пари, а сваки покушај трајао би око пет минута, са паузама између.

И мужјаци и женке пингвина паре се путем отвора званог клоака и сматра се да су фоке у појединим случајевима заправо успјеле да изврше пенетрацију.

У три случаја, фоке су пустиле пингвине, али у посљедњем је фока убила пингвина и појела га.

То није чудно, с обзиром на то да фоке на овом острву често лове пингвине и једу их.

Ови инциденти су једини забиљежен случај покушаја парења фока с припадницима друге биолошке класе, односно у овом случају покушај сисара да ступи у сексуалне односе са птицом.

Иако још нема одговора на питање зашто се то дешава, научници сумњају да је ријеч о наученом обрасцу понашања.

"Фоке имају капацитет за учење, што су већ испољиле приликом трагања за храном", рекао је Нико де Брајан из Института за истраживање сисара на Универзитету у Преторији у Јужноафричкој Републици.

То значи да мужјаци могу да виде како други мужјак покушава да се пари с пингвинима, а затим и сами покушају то да изведу. То би уједно објаснило зашто је број овог типа инцидената у порасту и зашто је ограничен на острво Марион.

"А можда је заиста ријеч о сексуалној фрустрацији, с обзиром на налет хормона у току сезоне парења. С друге стране, шансе да млади мужјак погрешно препозна пингвина као женку фоке су врло мале. Заиста је тешко рећи који је прави узрок оваквог понашања", закључио је Брајан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана