Ultimatum Mihajloviću

Agencije
Ultimatum Mihajloviću

Milano - Iako je najavljen kao spasilac posrnulog giganta italijanskog i svjetskog fudbala, srpski trener Siniša Mihajlović za sada nije opravdao očekivanja rukovodstva Milana koje mu je postavilo ultimatum da u iduća tri kola osvoji sedam bodova ili mu slijedi otkaz.

Mihajlovićeve kritike, poruke i govori na početku sezone su uvažavani i primani sa strpljenjem. Ipak, poslije loših rezultata i još lošije igre on više nema prava na izdvajanje krivaca i polako troši kredite. U prvih nekoliko slabijih partija srpski strateg je pritisak prebacio na igrače i uglavnom su pojedinci u javnosti izdvajani kao razlozi neuspjeha. Kada je Napoli opalio šamarčinu "rosonerima" i nanio im jedan od najtežih poraza u klupskoj istoriji (0:4), Mihajlović više nije mogao da izbjegne lavinu kritika.

Čelnici Milana Adrijano Galijani i Silvio Berluskoni posljednjih godina vukli su loše poteze za klub pa na platnom spisku i dalje imaju klupske legende, nekadašnje trenere Klarensa Sedorfa i Filipa Inzagija, koji i dalje naplaćuju svoje angažmane na klupi. Bila bi prilična sramota za upravu da na taj spisak dodaju i trećeg trenera, pa će Mihajlović biti siguran bar do Božića, bez obzira na to kakve rezultate pravio. Ako ekipa ne izađe iz krize do 2016. godine, ma koliko ih koštao njegov otkaz, Galijani i Berluskoni pustiće Srbina niz vodu.

Milan je prošlog ljeta u pojačanja uložio blizu 100.000.000 evra, što se nije desilo već godinama. A Mihajlović je tu odigrao ozbiljnu ulogu jer je garantovao za Romin paket težak 50.000.000 evra u vidu Andree Bertolačija i Alesija Romanjolija. Možda se oni i razviju u igrače top-klase, ali za sada ne pokazuju takav napredak. Mihajlovićev izum je i Rodrigo Eli, koji nije imao mjesto u ekipi prethodnih godina. Takođe, Srbin je marginalizovao dvojicu najboljih igrača iz prethodne sezone Žeremija Meneza i Keisukea Hondu. Ne izvlači mnogo od najskupljeg pojačanja i realno najkvalitetnijeg igrača Karlosa Bake. Milanov učinak je poražavajući. Tri pobjede i četiri poraza u sedam mečeva. Primio je čak 13 golova. Više puta je loptu iz mreže od početka sezone vadio samo novajlija Karpi, koji ima devet puta manji budžet od višestrukog šampiona Italije i Evrope. Milanov napad je dao osam golova u sedam utakmica, a lošiji učinak imaju samo novajlije Frozinone i Bolonja, te Udineze, Verona i Đenova.

Torino kroji sudbinu

Utakmica protiv Torina u narednom kolu poslije reprezentativne pauze biće ključna za sudbinu srpskog trenera, a rukovodstvo Milana već razmišlja o potencijalnim nasljednicima. Kao prvi favoriti se pominju Marćelo Lipi i Kristijan Broki. Lipi je na raspolaganju, nedavno je izrazio želju da preuzme neki klub u Italiji, a njegov dolazak donio bi iskustvo na klupu. Navodno, njih dvojica bila su u igri nakon Inzagijevog odlaska, ali su se na kraju ipak odlučili za Mihajlovića.

Anćeloti brani Mihu

Bivši trener Milana Karlo Anćeloti smatra da Siniša Mihajlović mora dobiti dovoljno vremena da preokrene situaciju.

- Mihajlović ima karakter, odlično iskustvo. Trenerima je potrebno vrijeme, Klarensa Sedorfa i Filipa Inzagija nije uništio Milan, nego rezultati - rekao je Anćeloti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana