Ronaldo: Satima plačem kad izgubim

Dušan Repija
Ronaldo: Satima plačem kad izgubim

Madrid - Kristijano Ronaldo godinama je uz Lionela Mesija najbolji fudbaler svijeta. Talentom, trudom i radom zaslužio je dvije "Zlatne lopte", postao jedan od najplaćenijih sportista današnjice i rekorder u brojnim kategorijama kako u Real Madridu, tako i reprezentaciji Portugalije.

Ipak, u razgovoru za engleske medije, otkrio je da je bio sasvim običan dječak kao i svaki drugi i da nije mogao da zamisli da će jednog dana biti ovdje gdje je sada.

- Kao dijete nisam bio svjestan da imam talenat. Igrao sam sa drugovima ispred zgrade, nisam se posebno isticao, a onda me je otac pitao zašto ne odem na trening u Andorinju. Pristao sam, on me je svaki dan vodio na trening - ispričao je svoje prve susrete sa fudbalskom loptom Ronaldo.

U njegovoj porodici svi su voljeli fudbal. Otac Žoze Dinis Aveiro ga je još kao malog zarazio ovom igrom i Ronaldo mu duguje veliku zahvalnost.

- Trenirao sam svaki dan, uživao da budem dio ekipe. Otac je uvijek bio uz mene, bodrio poslije treninga. Mnogo smo razgovarali i stvarno mi je bio velika podrška - rekao je Ronaldo.

Iako je počeo primjećivati da posjeduje talenat, priznao je da nije ni sanjao da će nastupati za neke od najboljih klubova svijeta.

- Baš nikada nisam razmišljao o tome da ću postati profesionalac i jednog dana zaigrati za Sporting Lisabon, Mančester junajted ili Real Madrid. Tada sam samo želio da uživam sa loptom i igram fudbal - rekao je Ronaldo.

Poslije nekoliko godina shvatio je šta želi da radi u životu. Trenirao je u klubu Andorinja, u kom je njegov otac bio zadužen za brigu o sportskoj opremi. Majka ga je zdušno podržavala u tome da pokuša da ostvari svoje snove. Bivši saigrači i treneri dobro se sjećaju da je već kao dijete teško prihvatao bilo kakav poraz, pa je umio satima neutješno da plače kad njegov tim izgubi.

- Nakon tri ili četiri godine počeo sam da razmišljam da  želim da se bavim fudbalom. Na televiziji sam gledao sve moguće utakmice, razmišljao kako jednog dana želim da igram ozbiljan fudbal - rekao je Ronaldo.

Iz godine u godinu Portugalac je napredovao i već u osnovnoj školi za njega su znali svi veći klubovi, pa je sa osam godina zaigrao za lokalni klub Nacional de Madeira, a sa deset se pridružio Sportskoj akademiji za mlade Sportinga.

- Moja psihička snaga proizilazi iz svega što sam doživio. Bilo mi je veoma teško da se suočim sa određenim stvarima kad sam imao nepunih 11 godina. Trenutak kada sam ostavio svoju porodicu i otišao na kopno najgora je uspomena iz mog djetinjstva. To je ostavilo emotivni trag koji pretpostavljam da većina djece mojih godina nije imala - kazao je fudbaler.

Veliki udarac pretrpio je u 20. godini kada mu je umro otac od posljedica alkoholizma. Tada je postao još bliži sa porodicom.

- Sve me je to mnogo promijenilo. Nakon njegove smrti nemam nikakav strah kada izađem na teren. Otac mi je bio najvažniji u životu. Uvijek mi je u srcu, a kod kuće imam njegovu fotografiju koju sam stavio visoko na zid kako bih uvijek znao da me gleda i pazi na mene. Uvijek zahvaljujem Bogu na svojoj divnoj porodici, majci, sestrama, bratu i nećacima. Oni su najvažniji ljudi u mom životu i najveća podrška. Ako nemaš odnos sa svojom porodicom, onda ti je i sve ostalo teško - zaključio je Ronaldo.

Poklonio kumu ostrvo

Najpoznatiji fudbalski agent na svijetu Žorž Mendeš odlučio je da stane na ludi kamen, a kum će mu biti njegov najvredniji pulen Kristijano Ronaldo. Portugalac se isprsio, otvorio čekovnu knjižicu i pazario ostrvo u Grčkoj, koje će darovati Mendešu, čovjeku koji je od njega napravio jednog od najskupljih i najbogatijih fudbalera na svijetu. Mendeš je najmoćniji fudbalski agent, pored Ronalda zastupa i Žozea Murinja, Pepea, Fabija Koentraa, Davida da Heu, Hamesa Rodrigeza, Falkaa i druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana