Đavoli preuzeli krunu od kralja

Agencije
Đavoli preuzeli krunu od kralja

Mančester - Engleski tim Mančester junajted ostvario je najveći prihod u prošloj godini i tako je prekinuo vladavinu Reala iz Madrida koja je trajala od sezone 2003/04.

Madriđani su sve vrijeme bili nedodirljivi po ovom parametru, ali su protekle godine "crveni đavoli" prihodovali čak 689 miliona evra. Junajted je skinuo Real sa vrha zahvaljujući rastu komercijalnih aktivnosti koje su donijele dobit od 100 miliona evra. Madriđani ne samo da su pali sa prvog mjesta nego ih je pretekao i najveći rival Barselona, pa se "kraljevski" klub mora zadovoljiti trećom pozicijom.

Junajted bi već sljedeće godine mogao da ostane bez ove titule, jer ekonomisti "Deloita" predviđaju da će se "bregzit" i pad funte odraziti na prihode kluba sa "Old traforda".

- Prethodnih godina imali su povoljnu situaciju za sklapanje dogovora sa sponzorima i komercijalnim partnerima, ali bi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao negativno da utiče na poslovanje fudbalskih klubova - kazao je Den Džons iz Deloita.

Problem za jedan od dva najtrofejnija engleska kluba je odsustvo iz Lige šampiona koja pored bogatih nagrada donosi i veće donacije sponzora, jer je to najkvalitetnije klupsko takmičenje na svijetu i logično je da su globalne kompanije zainteresovanije za reklamiranje na najvećem tržištu. Poslije "bregzita" funta doživljava pad u odnosu na evro i prema nekim mišljenjima to će biti tendencija i u naredno vrijeme. Prihod od 689 miliona evra je najveći ikada što se tiče nekog kluba, a 20 timova koji su najviše zaradili premašili su prošlogodišnju zaradu za 12 odsto i ona iznosi 7,4 milijarde evra. Prodaja televizijskih prava je kolač koji donosi veliki dio prihoda, a engleska Premijer liga je tu ubjedljivo ispred svih, ali se i španska Primera značajno popravila od ove sezone uvođenjem određenih novina poput drugačijih uglova snimanja, uljepšavanja stadiona i zelenije trave.

Depaj prelazi u Lion

Iako je najavljen kao veliko pojačanje Memfis Depaj je veoma brzo završio neuspješnu epizodu u Mančester junajtedu pa će narednih dana pojačati Olimpik Lion.

"Đavoli" su PSV Ajndhovenu platili 34 miliona evra prošle godine, ali je potpuno izgubio mjesto u timu dolaskom Žozea Murinja. Lion će za Holanđanina platiti oko 18 miliona evra.

Najviše zaradili

1. Mančester junajted   -  689 miliona evra

2. Barselona - 620,2 miliona evra

3. Real Madrid - 620,1 milion evra

4. Bajern Minhen - 592 miliona evra

5. Mančester siti - 524,9 miliona evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana