Depresivna trećina fudbalera

Agencije
Depresivna trećina fudbalera

Nion - Lagodan život, mnogo novca, lijepe žene, dobri automobili. Često se neke od ovih odrednica vezuju za profesionalne fudbalere.

Ipak, život trećine fudbalera nije baš tako sjajan, jer kada se ugase svjetla reflektora i oni su samo obični ljudi koji se susreću sa svakodnevnim problemima. To je potvrdilo istraživanje Međunarodnog sindikata profesionalnih fudbalera, koje je saopštilo da 38 odsto aktivnih igrača pati od mentalnih oboljenja - depresije i anksioznosti.

Istraživanje o stanju zdravlja fudbalera koje je predvodio doktor Vensan Gutebarž pokazalo je da više od 200 fudbalera od 607 anketiranih pati od simptoma depresije. Prije pet godina zbog ove bolesti život tragično je okončao bivši golman Hanovera Robert Enke, koji se bacio pod voz. Nekoliko godina ranije profesionalnu karijeru je prekinuo fudbaler Bajerna Sebastijan Dajzler. Studija je pokazala da je učestalost povreda direktno u vezi sa obolijevanjem, a čest uzrok je i nezadovoljstvo statusom u ekipi i nedovoljna minutaža. Takođe, istraživanje je sprovedeno i na uzorku od 219 bivših igrača i utvrđeno je da njih 36 odsto ima iste simptome. Čak 20 odsto bivših fudbalera navelo je alkohol kao osnovni problem. Još od vremena Džordža Besta alkoholizam je uzeo maha, a i dan-danas se sa ovim porokom bori Pol Gaskojn. "Gaza" je više puta bio na liječenju, nekoliko puta bio čak na samrti, ali je navodno bolje u posljednje vrijeme. Bivši kapiten Arsenala Toni Adams takođe je imao problem s alkoholizmom, ali se uspješno izliječio, pa je 2000. godine otvorio kliniku za sve kojima je pomoć potrebna. On je nedavno upozorio da su fudbaleri, pored navedenih bolesti, sve skloniji kocki. Studije su pokazale da je sedam odsto bivših fudbalera zavisno od cigareta. Posljednje istraživanje je sprovedeno u Belgiji, Čileu, Finskoj, Francuskoj, Norveškoj, Paragvaju, Peruu, Španiji, Švedskoj i Švajcarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana