Četiri kluba sa 21 trofejom

Priredio: Dušan Repija
Četiri kluba sa 21 trofejom

Madrid - Za titulu u Ligi šampiona boriće se Barselona, Bajern, Real Madrid i Juventus, evropski velikani koji su 21 put osvajali ovo takmičenje, u prosjeku svake treće godine, pošto je do sada odigrano 60 sezona, uključujući i Kup šampiona, koji se igrao do 1992. godine.

Nikada se u polufinalu nije okupilo elitnije društvo, s obzirom na broj titula. Real je neprikosnoven sa deset, Bajern ima pet, Barselona četiri, a Juventus dvije krune, a danas će se žrijebom u Nionu malo poslije 12 časova saznati ko će se s kim boriti za finale koje je na programu 6. juna na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

S obzirom na tradiciju i trenutni kvalitet klubova, teško da je ovo društvo moglo da bude jače. Barselona, Bajern i Real su u posljednje četiri sezone osvojili tri titule. Uljez je možda Juventus, koji je u polufinalu prvi put poslije 2003. godine, ali treba imati na umu da je iza “bjankonera” najteži period u istoriji, pošto su zbog afere “Kalčopoli” čak bili izbačeni u Seriju B. Sada su ponovo na pravom putu i spremni da pomrse račun najboljim od najboljih.

Barselona i Bajern su još u utorak izborili polufinale, dok su Real i Juventus dan kasnije osigurali svoje vize. U reprizi prošlogodišnjeg finala “kraljevi” su pogotkom Havijera Čičarita Ernandeza u finišu meča srušili Atletiko, pošto je prvi meč završen bez pogodaka. Omaleni napadač došao je na početku sezone kao pozajmljen igrač iz Mančester junajteda, ali ni na “Santjago Bernabeu” nije pronašao mjesto pod suncem. Rijetko je dobijao priliku da igra, ali je zbog povreda Gereta Bejla i Karima Benzeme dobio šansu i postao junak. Prije odlučujućeg pogotka čak šest puta je šutirao ka golu Jana Oblaka, ali je tek iz sedmog pokušaja matirao Slovenca i prekinuo post od 859 dana u ovom takmičenju. Posljednji pogodak postigao je za Mančester protiv Brage novembra 2012. godine. Tada je bio zlatni džoker ser Aleksa Fergusona, ali kako je vrijeme odmicalo dobijao je sve manje šanse. Odlaskom legendarnog Škota za njega je počeo pravi pakao. Dejvid Mojes, pa prelazno rješenje Rajan Gigs i konačno Luis van Gal nisu vjerovali u njega, a Holanđanin ga je otpisao čim je stigao na “Old traford”. Ni u Realu mu nije bilo mnogo bolje. Ove sezone je odigrao 23 meča, uglavnom ulazivši s klupe, te postigao pet pogodaka. Bez sumnje, ovaj mu je najvažniji i pravi je melem za rane.

- Bio sam veoma strpljiv. Saigrači i moji voljeni podržavali su me sve vrijeme. Trener mi je prije nekoliko dana rekao da ću igrati i bio sam spreman. Nadao sam se pogotku, Kristijano Ronaldo mi je sjajno asistirao i ovo je zaista rezultat rada cijele ekipe. Postigao sam mnogo važnih golova u karijeri, ali ovo je najvažniji - rekao je Ernandez.

Bila je ovo prva pobjeda Reala protiv gradskog rivala poslije sedam mečeva, a prije toga posljednji put su slavili baš u finalu prošle godine poslije produžetaka sa 4:1. Sada su nastavili put ka odbrani titule što nikada nikom nije uspjelo.

Sa druge strane, “Stara dama” je odoljela u Monte Karlu (0:0) i sačuvala minimalnu prednost iz prvog meča (1:0).

- Naš cilj bio je da uđemo u polufinale i zato možda nismo igrali najljepši fudbal. Odigrali smo dobro u defanzivi i malo toga smo dozvolili Monaku. Zadovoljan sam odrađenim poslom - svjestan je trener Juventusa Masimilijano Alegri da meč na stadionu “Luj Drugi” nije bio baš sadržajan.

Nova pravila

UEFA je usvojila novi sistem po kome će se od sezone 2015/16 određivati nosioci grupa, a to će biti aktuelni šampion Evrope i prvaci sedam liga sa najvećim koeficijentom. Ako prvak Evrope ujedno bude najbolji u svojoj zemlji, nosilac će postati i prvak osme zemlje na listi nacionalnih koeficijenata. Od ove odluke profitiraće prvaci Italije i Rusije, a dosadašnje pozicije izgubiće Atletiko Madrid, Arsenal i Porto ili Benfika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana