За РК Борац без депозита нема Европе

Дарко Пашагић
За РК Борац без депозита нема Европе

Бањалука - Рукометни клуб Борац м:тел данас до поноћи мора да уплати 25.000 евра депозита Европској рукометној федерацији (EHF) или ће, у супротном, изгубити право наступа на међународној сцени.

- Уколико до поноћи не уплатимо новац на рачун у Бечу, бићемо избрисани са списка учесника квалификација за Лигу шампиона - каже директор Бањалучана Небојша Голић.

Слична ситуација била је и прошле године, али је тада на молбу Рукометног савеза БиХ рок за уплату депозита био пролонгиран за неколико дана. "Црвено-плави" су успјели да уз помоћ града Бањалуке уплате 25.000 евра па су играли квалификације за Лигу шампиона.

Међутим, сада је другачија прича...

- Тада нам је EHF прогледао кроз прсте и рекао да у будућности то неће толерисати. То значи да, уколико Борац до вечерас не уплати поменути износ, сигурно остаје без наступа у квалификацијама за највеће европско рукометно клупско такмичење - нагласио је генерални секретар Рукометног савеза БиХ Смајо Карачић.

Клупски рачун Бањалучана је празан, али Голић се и даље нада да ће чета из Господске улице заиграти у квалификацијама за Лигу шампиона.

- Имамо обећања надлежних институција да ће нам уплатити депозит, али вријеме нам није савезник. Оно што је важно истаћи је да се већи дио депозита враћа када клуб заврши наступ у Европи. Депозит, у ствари, служи само као гаранција, да у случају да клуб одустане у току такмичења његови ривали овим новцем буду обештећени - рекао је Голић.

Оно што је у овом тренутку такође велики проблем Бањалучана је играчки кадар.

- Практично ниједан од наших играча са којима смо освојили дуплу круну нема уговор. Као што је познато, према њима нису редовно измириване обавезе и они могу да без икаквог обештећења оду из Борца м:тел - додао је Голић.

Избацивање без казне

У случају да Бањалучани не уплате депозит, ни они ни Рукометни савез БиХ неће сносити никакве посљедице. Ранијих година се дешавало да неки клуб управо због висине депозита одустане од квалификација за Лигу шампиона и онда је аутоматски био пребациван у Куп EHF или Челенџ куп.

- То више није могуће и клуб аутоматски бива избачен из било којег такмичења, а његово мјесто не може попунити ниједан други из матичне земље - рекао је Голић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана