Сасвим извјесно оснивање друге АБА лиге: Проблем судије и густ распоред

Милан Зубовић
Сасвим извјесно оснивање друге АБА лиге: Проблем судије и густ распоред

Загреб - Прије почетка такмичења прошле сезоне руководство АБА лиге суочило се са проблемом недостатка судија, пошто национални савези нису хтјели да дозволе својим арбитрима да дијеле правду, док би сада могао да се појави сличан проблем.

Наиме, оснивање друге АБА лиге сасвим је извјесно, а самим тим дошло би до већег броја утакмица, што аутоматски за собом повлачи додатни број судија. Према ријечима директора регионалног такмичења Крешимира Новосела, сада то не би требало да буде спорно.

- Водимо одређене разговоре и не би требало да имамо проблема као прошле године, али никад не реци никад. Планирано је да утакмице друге АБА лиге буду игране средином седмице док би се мечеви у АБА лиги и даље играли викендом, тако да не дође до поклапања термина и да судије имају времена за одмор и путовање. Циљ нам је да немамо поклапања термина ни са националним првенствима и желимо само већи број квалитетнијих мечева - изјавио је Новосел за "Глас Српске".

Скупштина регионалног такмичења заказана је за 10. јул у Загребу и на њему ће највјероватније бити основана друга АБА лига и тада би требало да се крене у избор клубова који ће играти у премијерном издању. Први потпредсједник АБА лиге Игор Додик недавно је потврдио да је више од 20 клубова заинтересовано за наступ па ће међу њима морати изабрати оне који задовољавају одређене услове, као што су финансијска стабилност, квалитет тима, традиција, резултати у посљедњих неколико година...

- Поједини клубови су послали писма намјере за учествовање у другој АБА лиги и на сједници Скупштине биће установљена правила на основу којих ће бити одређени учесници. Рок за доставу пријава не постоји и сада је само на писмима намјере док ће највјероватније послије тог састанка бити затражено да се клубови званично пријаве и доставе одређене гаранције. Покретање друге АБА лиге уопште није под знаком питања, само морамо да прецизирамо неке ствари - рекао је Новосел.

Клубови

Друга АБА лига бројала би 12 клубова исто као и АБА лига, а према прелиминарном договору БиХ би добила два мјеста па би један клуб био из Републике Српске, а други из ФБиХ. За наступ у другој АБА лиги из Српске су заинтересовани мркоњићка Младост и требињски Леотар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана