Rukomet jači od svih nedaća

Danijel Radujković
Rukomet jači od svih nedaća

Doboj - Međunarodni rukometni TV turnir šampiona "Doboj 2014" počinje danas u 17 časova ceremonijom svečanog otvaranja te utakmicom Derventa - Esperansa iz Tunisa. Usljed otežanih uslova u kojima se Doboj našao poslije katastrofalnih poplava u maju ova rukometna smotra je u skromnijem izdanju i prvi put bez učešća domaćina Rukometnog kluba Sloga, ali vjerujem da će ljubitelji rukometa imati u čemu da uživaju.

Ovo je juče na konferenciji za novinare u Doboju izjavio predsjednik Izvršnog odbora turnira i potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović.

 - Sloga je otkazala učešće zbog nemogućnosti formiranja ekipe i pretrpljene štete tokom poplava. Zbog toga je i zamrzla svoj status u Premijer ligi. Vjerujemo da će njena zamjena Rukometni klub Derventa pružiti kvalitetne partije kao i u domaćem takmičenju - naveo je Suljkanović.

On je istakao da je angažovanje kluba iz Dervente prihvatljivo rješenje da bi bio održan kontinuitet turnira, koji je uvršćen u takmičarski kalendar Evropske rukometne federacije i Svjetske rukometne federacije.

- Sredstva za održavanje turnira, nažalost, zbog poplava su za 50 odsto umanjena u odnosu na prošlu godinu - kazao je Suljkanović.

Dodao je da je ekipa Borca iz Banjaluke pokazala veliku susretljivost i želju da pomogne organizatorima tako što će doći na dan početka svoje prve utakmice i na taj način smanjiti troškove.

- Ekipa Irana sama će snositi svoje kompletne troškove jer su znali u kakvoj se situaciji nalazimo, pa će platiti smještaj i prevoz. Stadion sportskih igara je u novom ruhu zahvaljujući donaciji vlade Kraljevine Norveške. Stare drvene klupe su zamijenjene novim sjedištima, popravljena je rasvjeta, uređeni ostali objekti kao što su svlačionice - rekao je Suljkanović.

Zahvalio je gradu Doboju, koji snosi najveći dio troškova, i iako su ta sredstva zbog nedavnih poplava umanjena, opet su uspjeli da naprave finansijsku konstrukciju.

Dodao je da će turnir otvoriti predstavnik UNDP-a jer su oni najviše doprinijeli organizaciji turnira tako što su sredstva vlade Norveške usmjerili za obnovu rukometnog stadiona u Doboju.

Na ovogodišnjem, 46. međunarodnom rukometnom TV turniru šampiona "Doboj 2014" učestvovaće osam ekipa podijeljenih u dvije takmičarske grupe koje će prva četiri dana igrati po bod sistemu, a petog dana, 23. avgusta, biće igrani susreti za plasman. Pobjednički pehar brani ekipa Tatran Prešov iz Slovačke.

Dobojski rukometni TV turnir prvi put je održan 1965. godine i nije održavan za vrijeme ratnih dešavanja od 1992. do 1996. godine. Obezbijeđen je TV prenos većine utakmica koje će direktno prenositi Radio-televizija Republike Srpske.

Grupa A

Tatran Prešov (Slovačka)

Metaloplastika (Srbija)

Esperansa (Tunis)

Derventa (BiH)

 

Grupa B

Borac m:tel (BiH)

reprezentacija Irana

Azoti Pulavi (Poljska)

Bešiktaš (Turska)

 

Raspored utakmica

 

Utorak

17 časova: svečano otvaranje

17.30 časova: Derventa - Esperansa (TV prenos)

19.15 časova: Iran - Azoti Pulavi

21 čas: Tatran Prešov - Metaloplastika (TV prenos)

 

Srijeda

17.30 časova: Azoti Pulavi - Borac m:tel (TV prenos)

19.15 časova: Bešiktaš - Iran

21 čas: Metaloplastika - Derventa (TV prenos)

 

Četvrtak

17.30 časova: Esperansa - Metaloplastika (TV prenos)

19.15 časova: Derventa - Tatran Prešov

21 čas: Borac m:tel - Bešiktaš (TV prenos)

 

Petak

17.30 časova: Bešiktaš - Azoti Pulavi (TV prenos)

19.15 časova: Iran - Borac m:tel

21 čas: Tatran Prešov - Esperansa (TV prenos)

 

Subota

 

10 časova: meč za sedmo mjesto

12 časova: meč za peto mjesto

18 časova: meč za treće mjesto

19.30 časova: utakmica mini-rukometa

20.30 časova: finale

22.15 časova: svečano zatvaranje

 

POBJEDNICI

Vardar (2009)

Sijudad Real (2010)

Barselona (2011)

Barselona (2012)

Tartan Prešov (2013)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana