Рукомет јачи од свих недаћа

Данијел Радујковић
Рукомет јачи од свих недаћа

Добој - Међународни рукометни ТВ турнир шампиона "Добој 2014" почиње данас у 17 часова церемонијом свечаног отварања те утакмицом Дервента - Есперанса из Туниса. Усљед отежаних услова у којима се Добој нашао послије катастрофалних поплава у мају ова рукометна смотра је у скромнијем издању и први пут без учешћа домаћина Рукометног клуба Слога, али вјерујем да ће љубитељи рукомета имати у чему да уживају.

Ово је јуче на конференцији за новинаре у Добоју изјавио предсједник Извршног одбора турнира и потпредсједник Републике Српске Енес Суљкановић.

 - Слога је отказала учешће због немогућности формирања екипе и претрпљене штете током поплава. Због тога је и замрзла свој статус у Премијер лиги. Вјерујемо да ће њена замјена Рукометни клуб Дервента пружити квалитетне партије као и у домаћем такмичењу - навео је Суљкановић.

Он је истакао да је ангажовање клуба из Дервенте прихватљиво рјешење да би био одржан континуитет турнира, који је увршћен у такмичарски календар Европске рукометне федерације и Свјетске рукометне федерације.

- Средства за одржавање турнира, нажалост, због поплава су за 50 одсто умањена у односу на прошлу годину - казао је Суљкановић.

Додао је да је екипа Борца из Бањалуке показала велику сусретљивост и жељу да помогне организаторима тако што ће доћи на дан почетка своје прве утакмице и на тај начин смањити трошкове.

- Екипа Ирана сама ће сносити своје комплетне трошкове јер су знали у каквој се ситуацији налазимо, па ће платити смјештај и превоз. Стадион спортских игара је у новом руху захваљујући донацији владе Краљевине Норвешке. Старе дрвене клупе су замијењене новим сједиштима, поправљена је расвјета, уређени остали објекти као што су свлачионице - рекао је Суљкановић.

Захвалио је граду Добоју, који сноси највећи дио трошкова, и иако су та средства због недавних поплава умањена, опет су успјели да направе финансијску конструкцију.

Додао је да ће турнир отворити представник UNDP-а јер су они највише допринијели организацији турнира тако што су средства владе Норвешке усмјерили за обнову рукометног стадиона у Добоју.

На овогодишњем, 46. међународном рукометном ТВ турниру шампиона "Добој 2014" учествоваће осам екипа подијељених у двије такмичарске групе које ће прва четири дана играти по бод систему, а петог дана, 23. августа, биће играни сусрети за пласман. Побједнички пехар брани екипа Татран Прешов из Словачке.

Добојски рукометни ТВ турнир први пут је одржан 1965. године и није одржаван за вријеме ратних дешавања од 1992. до 1996. године. Обезбијеђен је ТВ пренос већине утакмица које ће директно преносити Радио-телевизија Републике Српске.

Група А

Татран Прешов (Словачка)

Металопластика (Србија)

Есперанса (Тунис)

Дервента (БиХ)

 

Група Б

Борац м:тел (БиХ)

репрезентација Ирана

Азоти Пулави (Пољска)

Бешикташ (Турска)

 

Распоред утакмица

 

Уторак

17 часова: свечано отварање

17.30 часова: Дервента - Есперанса (ТВ пренос)

19.15 часова: Иран - Азоти Пулави

21 час: Татран Прешов - Металопластика (ТВ пренос)

 

Сриједа

17.30 часова: Азоти Пулави - Борац м:тел (ТВ пренос)

19.15 часова: Бешикташ - Иран

21 час: Металопластика - Дервента (ТВ пренос)

 

Четвртак

17.30 часова: Есперанса - Металопластика (ТВ пренос)

19.15 часова: Дервента - Татран Прешов

21 час: Борац м:тел - Бешикташ (ТВ пренос)

 

Петак

17.30 часова: Бешикташ - Азоти Пулави (ТВ пренос)

19.15 часова: Иран - Борац м:тел

21 час: Татран Прешов - Есперанса (ТВ пренос)

 

Субота

 

10 часова: меч за седмо мјесто

12 часова: меч за пето мјесто

18 часова: меч за треће мјесто

19.30 часова: утакмица мини-рукомета

20.30 часова: финале

22.15 часова: свечано затварање

 

ПОБЈЕДНИЦИ

Вардар (2009)

Сијудад Реал (2010)

Барселона (2011)

Барселона (2012)

Тартан Прешов (2013)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана