“Осице” плешу у Купу ЕHF

Душан Репија
“Осице” плешу у Купу ЕHF

Бањалука - Руководство шестоструког узастопног шампиона БиХ, ЖРК Борац, одлучио је да послије три године паузе од наступа на међународној сцени ове године учествује у Купу ЕHF.

Челници клуба су уз помоћ Министарства за породицу, омладину и спорт, града и Рукометног савеза БиХ, успјели да обезбиједе око 70 одсто потребног новца, односно око 70.000 марака, што је према њиховој процјени довољно да би клуб играо Куп ЕHF, а надају се и приливу још неких финансијских средстава до септембра и почетка такмичења.

- Изузетно нам је драго то што су нас подржале бројне институције, али и нека приватна предузећа су узела у разматрање нашу понуду и надам се да ће нас подржати, што је за нас велика ствар. Јуче смо послали званичну пријаву ЕHF-у и такмичићемо се у том купу. Засад још не знамо да ли ћемо такмичење почети од првог кола, али ћемо све детаље сазнати до 1. августа - рекао је директор Борца Ранко Глигорић.

Тренер “осица” Стојан Aтлагић осврнуо се на постојећи играчки кадар и појачања која морају да стигну како би клуб играо значајнију улогу у Европи.

- Све ове године у којима смо владари у рукомету у БиХ почеле су полако да се исплаћују, па тако могу да кажем да постоји много играчица из окружења које желе да обуку дрес нашег клуба. Већ смо остварили контакте са неколико потенцијалних појачања, из Словеније, Хрватске, Србије и конкретно, двије репрезентативке Словачке. Нећемо да журимо, довешћемо искључиво појачања, која морају да подигну ниво игре, а прије тога да прођу пробу и докажу да вриједе - рекао је Aтлагић.

Он је додао да велике проблеме представљају повреде Маријане Богојевић, која је оперисала кољено и паузираће око годину, а најбоља играчица Драгана Кнежевић ових дана би требало да иде на операцију лигамената и одсуствоваће три мјесеца.

- То је један од разлога што додатно морамо ојачати екипу, али нећемо да гомиламо играчице, јер ћемо до краја седмице одлучити које рукометашице нам нису потребне и захвалићемо им се на сарадњи - закључио је Aтлагић.

Љето у Борцу ће свакако бити радно, јер ни двадесетак дана послије завршетка сезоне “осице” нису прекинуле са радом, а на заслужени одмор ће тек крајем јуна, док је почетак припрема за идућу сезону заказан за 23. јул.

Школа рукомета

Челници Борца одлучили су да од септембра поново покрену школу рукомета, која није функционисала претходних неколико година.

- Жеља нам је да формирамо генерацију младих рукометашица, по узору на “пчелице”, које су доминирале почетком овог вијека, а сада неколико њих са успјехом носи дрес нашег клуба. Надамо се да ћемо окупити између 200 и 300 дјевојчица, које су гарант свијетле будућности клуба - рекао је Ранко Глигорић.

Репрезентација

Познато је да БиХ нема женску репрезентацију у рукомету, а генерални секретар Рукометног савеза БиХ Смајо Карачић има идеју како да анимира и помогне овај спорт.

- Борац је бренд у БиХ и Европи, па смо одлучили да формирамо репрезентацију чију ће окосницу чинити рукометашице овог клуба. У преговорима смо и са “БХ телекомом”, генералним спонзором репрезентације, да дио новца усмјери и на женски рукомет и добили смо потврду да ће до тога убрзо доћи. На тај начин бисмо помогли Борцу, али и другим клубовима, и формирали репрезентацију која има велики потенцијал - рекао је Карачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана